Europa wil tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen terugdringen, het aandeel hernieuwbare energie verhogen en de energie-efficiëntie verbeteren. Maar die doelen zullen we zeker niet halen met het huidige beleid.

Hoog tijd voor wat extra motivatie voor onze vier klimaatministers, want ‘met grote macht komt grote verantwoordelijkheid'. ( Spiderman, 2002)

Met een tsunami aan brieven willen we onze klimaatministers op hun verantwoordelijkheid wijzen. Artiesten en schrijvers zochten voor jou naar de juiste woorden en beelden en schreven een brief aan onze klimaatministers. Kies een brief, verstuur die naar onze klimaatministers en laat jouw stem horen.

STUUR ZELF EEN BRIEF

Hoe ga je te werk?

 1. Kies een van de onderstaande brieven en copy/paste de tekst in jouw mailprogramma. Onderteken zelf de brief.
 2. Kies naar welke minister(s) je je brief wil sturen, dat kan zowel via mail als met de post.
  1. Zuhal Demir (Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme)
   kabinet.demir@vlaanderen.be
   POSTADRES: Seven - 6de verdieping, Koning Albert II laan 7, 1210 Sint-Joost-ten-Node
  2. Zakia Khattabi (Federaal minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green) Deal
   info@Khattabi.fed.be
   POSTADRES: FINTO - Kruidtuinlaan 50 - Bus 51 - 5de verdieping, 1000 Brussel
  3. Philippe Henry (Waals vicepresident en minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastructuur)
   cabinet.henry@gov.wallonie.be 
   POSTADRES: Rue d'Harscamp 22, 5000 Namur
  4. Alain Maron (Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie)
   info.maron@gov.brussels
   POSTADRES: Botanic Building, Sint-Lazaruslaan 10, 11de verdieping, 1210 Brussel
  5. Of alle 4 tezamen: kabinet.demir@vlaanderen.be ; info@Khattabi.fed.be ; cabinet.henry@gov.wallonie.be ; info.maron@gov.brussels
 3. Kies zelf een onderwerp van je mail.
 4. Verstuur je mail en laat je stem horen!

KIES EEN BRIEF

Wouter Deprez

Vlaams komiek, cabaretier en staat ondertussen meer dan 20 jaar op de planken. Wouter schreef ook enkele boeken die gekoppeld werden aan een voorstelling. Had voorheen reeds publiekelijk kritiek op het beleid van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (2015).

Koen Peeters

Koen Peeters schrijft meer dan boeken, hij schrijft een oeuvre. Hij verzamelt, verwijst, vult aan. Zijn romans werden meermaals bekroond met de grote literaire prijzen. Zo viel hij in de prijzen voor De bloemen (2009), Duizend heuvels (2012) en De mensengenezer (2017).

Peter De Graef

Peter De Graef is één van Vlaanderens meest bevlogen theatermakers en is vooral gekend om zijn indringende monologen. Hij is bekend van o.a. Callboys, Professor T en Flikken. Peter is de man achter de meditatieve Facebookgroep en Youtubekanaal ZITTEN.

Mathilda Masters

Schrijfster van kinder- en jeugdliteratuur waarmee ze al tal van prijzen werd bekroond, waaronder 123 Superslimme Dingen die je moet weten over het klimaat. Ze is op de leeftijd waarop ontdekkingsreizigers op hun hoogtepunt zijn. Niet te jong en niet te oud dus. Mathilda schreef verschillende korte brieven op kindermaat.

Bernard Foccroulle

Bernard Foccroulle is organist, componist, docent en voormalig operadirecteur van De Munt in Brussel. Zijn muzikaal palmares is duizelingwekkend: hij nam niet minder dan veertig soloplaten op en verzorgde wereldpremières van vermaarde componisten als Philippe Boesmans en Brian Ferneyhough.

Delphine Lecompte

Delphine Lecompte is een Vlaamse dichteres. Haar boeken worden vaak geprezen voor de manier waarop ze wraak, macht, geweld, humor en misbruik laat samensmelten. Haar dichtbundels werden met verschillende literaire prijzen bekroond. Sinds twee jaar schrijft Lecompte ook proza, gepubliceerd in Beschermvrouwe van de verschoppelingen.

Ziba Jafari

Ziba Jafari zit in haar eerste jaar Grafisch ontwerp aan het KASK in Gent. In Danscentrum Aike Raes danste ze in Descobrir. Ziba volgde Woord en Drama aan het Conservatorium Leuven en Theater bij TRILL. Ze speelt mee in de voorstelling Off The Record van fABULEUS. Ze houdt ervan om te experimenteren met haar stem en muziek.

Gloria Monserez

Van vele markten thuis: actrice, presentatrice (zowel op Ketnet, Eén als VTM), KetnetBand-lid, radiostem op Studio Brussel, tekenaar en wie weet wat tovert ze in de toekomst nog uit haar hoed. Voor Warm Alarm maakt ze een tekening.

Sara Vertongen & Stijn Devillé

Stijn Devillé  is theatermaker en directeur van Het nieuwstedelijk. Sara Vertongen maakt als spelende maakster en makende speelster deel uit van de artistieke kern van Het nieuwstedelijk.

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen schrijft romans, poëzie en kinderboeken, ze tekent en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond. Voor Warm Alarm maakte ze een tekening met een duidelijke boodschap.