Democratie en burgerschap

30CC wil een plek zijn voor democratie en burgerschap. Cultuur, ontmoeting en gesprek staan centraal én raken elkaar. 30CC ontwikkelt zich zo als een democratische ruimte waar makers en publiek nadenken en praten over actuele kwesties.

De Stand der Dingen

De Stand der Dingen is een reeks nagesprekken bij voorstellingen waarin we prangende vraagstukken te lijf gaan. We brengen theatermakers, specialisten en het publiek rond de tafel voor een wederkerig gesprek. Om met elkaar verder te geraken op de weg naar nieuwe toekomstscenario’s. In 2023-2024 zoeken we naar wat de voorstellingen ons vertellen over ons verleden en hoe we ermee omgaan. Wat willen we levend houden en wat laten we rusten?

BARRICADE

In dit uniek project van 30CC komen acht geëngageerde jongeren tussen 16 en 26 jaar samen om ruimte op te eisen voor thema’s als ongelijkheid, klimaatverandering en polarisatie. Met de hulp van experts uit de culturele wereld ontwerpt dit team culturele events die kritisch denken aanmoedigen en aanzetten tot actie voor een betere wereld.
BARRICADE biedt jonge mensen een platform om hun mening en ideeën over belangrijke kwesties te uiten en een echte impact te hebben op het culturele landschap.

De Curatoren

In De Curatoren delen we de ‘macht’ met ons publiek. Vijf curatorenprojecten stellen een podiumprogramma samen, elk met een eigen werkwijze en vanuit hun eigen leefwereld en interesses.

Dit seizoen werken we samen met de Curatoren buurthuizen, Studenten UCLL, Studenten KU Leuven, Paridaens & Miniemeninstituut én met VeelbeLEUVENd - jong klassiek

Café Qltur

Bij Café Qltur ontdek je samen met een club gelijkgezinde theaterliefhebbers de mooiste voorstellingen. Vooraf bespreek je samen de inhoud en ontdek je alles over het gezelschap. Erna kan je blijven hangen in de foyer om meningen uit te wisselen en na te genieten met een drankje.

Host en theaterexpert Sarah Lauwers neemt je mee op sleeptouw en zorgt voor tickets aan halve prijs. Jij kan dus zorgeloos naar de beste voorstellingen van 30CC komen. Voor iedereen tussen 18 en 29 jaar!

Zin om deel te nemen? Dm @30CCPieter (Instagram) of stuur een mailtje naar pieter.pyck@leuven.be en we zorgen dat je in geen tijd in ons theater zit.

Amateurama 2.0

Amateur is een geuzennaam! Amateurkunstenaars, dat zijn immers mensen met een groot hart voor de kunst en met een authentieke artistieke drive.

Binnen Amateurama 2.0 brengen we de Leuvense amateurgezelschappen in contact met de professionele makers die bij ons te gast zijn. Ze inspireren hen met tips en tricks zodat de mateurgezelschappen hun eigen artistieke praktijk verder kunnen uitdiepen. Verder zoeken we naar betekenisvolle wisselwerkingen met ons programma zodat de amateurgezelschappen ook op onze podia te zien zijn.

In 2022-2023 organiseerden we 16 masterclasses, met onder anderen Reinoud Van Mechelen. De ploeg van Musicals vei Leive kreeg een masterclass van scenograaf Timme Afschrift voor de musical Diederic Bouts. (november 2023)

“Wat ik ook heb onthouden van onze masterclass scenografie is: onderschat nooit het intelligentieniveau van je publiek. Sinds die masterclass word ik altijd hypernerveus als ik iemand hoor zeggen ‘dat is te moeilijk voor het publiek’. Als je een deur wil voorstellen op het podium hoeft dat geen deur te zijn! Je kan die op allerlei manieren verbeelden. Een publiek zal dat heus wel begrijpen.” (Cecilia Haesendonck, Musicals vei Leive)