De Curatoren

Als jij op de top van een berg staat en iedereen kan je horen, wat zou jij dan roepen?

Voor het tweede seizoen geven we de ‘macht’ door aan Leuvense burgers: zij bepalen wat er op de podia van 30CC te zien zal zijn. Op deze manier willen we nieuwe perspectieven binnenbrengen in onze programmatie en meer ruimte bieden aan experiment. Met dit traject willen we ook het draagvlak voor de kunsten in onze stad verhogen door mede-eigenaarschap van het aanbod en het kunstenveld verrijken.
Dit seizoen laten we drie verschillende groepen het programma bepalen:

Culturele Burenwensen 

Tien geëngageerde bezoekers van de Leuvense buurtwerkingen werkten toe naar de programmatie van een aantal voorstellingen vanuit het vertrekpunt: “Ieder mens zoekt zijn of haar plek in de wereld”. Uit verschillende sessies en de prospectie van vele voorstellingen, komen ze tot een uitgekiend en kwalitatief programma opgebouwd rond deze kernwoorden: stilte, eenzaamheid, verdwalen in het leven, een thuis hebben, ouderschap,.. 

Op basis hiervan selecteerden zij deze voorstellingen:

NAJAAR 2020

 • PATRICIA VANNESTE – de SJEL | vanaf 16 oktober om 20.00 uur in 30CC /Schouwburg

  Coral Dusk is een album dat Vanneste opnam tijdens een trektocht van in Zweden en Noorwegen.

  'Ik werk al heel lang aan deze muziek, maar ik merkte dat het plaatje nooit helemaal klopte zolang ik onder de mensen bleef. Ik moest weg van alles en iedereen, de natuur in. Het draaide voor mij om het verliezen van mijn zelfbewustzijn, van mijn identiteit. Ik schreef nog te veel met mijn hoofd en bleef hangen in het strofe-refrein-strofe-idee, terwijl in mij iets opborrelde dat buiten die structuur viel”

  Dit concert is de start van het Curatorenprogramma en maakt deel uit van een programma rond Stilte met o.a. een lezing van Tom Hannes en een stiltewandeling. (later meer hierover)

VOORJAAR 2021 (onder voorbehoud)

 • VEERLE MALSCHAERTDEEL MIJ! | 7 januari in 30CC/Wagehuys 
 • LAURA VAN DOLRONWat we normaal niet horen | 28 januari om 20.00 uur in 30CC/Wagehuys
 • BAD VAN MARIE – Naar Oedipoes | 6 februari om 11.00 uur in Café Centraal
 • MOKHALLAD RASEM EN KUNO BAKKERHomemade | 1 april om 20.00 uur in 30CC/Wagehuys (samen met programma TOP)
 • CIRCUS RONALDO (Danny en Peppijn Ronaldo) – Sono io?  | 15, 16 april om 19.00 uur of 17 april om 15.00 uur in Park den Bruul Leuven
 • TUTTI FRATELLI (Regie: Nico Sturm en Reinhilde Decleir) – de Onzichtbaren –  | 5 juni om 20.00 uur in 30CC/Schouwburg

Curatoren: Anny, Burga, Doke, Maria, Marie-Josée, Marijke, Monique, Peter, Yves, Ursula
Begeleiding
: Christel
Buurtwerkers
: Sofie, Françoise (’t Lampeke), Freya (De Ruimtevaart), Eline en Kristof (Buurtcentra)
30CC
: Karen Stes, Veerle Van Schoelant en de programmatoren

Getuigenissen van onze Curatoren

“Met een 15-tal zijn we, de Curatoren. Samen spreken we elke twee weken gedurende een half jaar af om mee na te denken over nieuwe cultuurvoorstellingen voor 30CC. We werken in kleine groepjes, bezoeken voorstellingen, ontdekken nieuwe gebouwen, wisselen ideeën uit, maken kennis met programmatoren,…We komen telkens samen op een andere culturele plek in Leuven zoals de Schouwburg, het Wagehuys, het Stadhuis, Museum M,…Elke persoon mocht ook uit een lijst voorstellingen een aantal voorstellingen kiezen om zelf te gaan kijken. Christel, die het proces begeleidt verzorgt alles tot in de puntjes. Ze regelt vervoer tot de voorstelling, bestelt tickets en belt iedereen op. Zo kan iedereen mee participeren aan het proces en kunnen we samen zoeken wat wij aan de Leuvenaars willen laten zien."

Monique: “Ik vind het heel interessant, ik leer veel bij!”
Marijke: “ Je hebt de kans om nieuwe dingen te zien die ik anders alleen niet zou zien”.
Karen: “Ik vind het een heel fijne groep, we versterken elkaar door ervaringen uit te wisselen. Samen naar voorstellingen gaan schept een band, dit proces zorgt ervoor dat we voor een stuk “experten” worden die mee mogen nadenken over het culturele landschap in Leuven.”
Sanne: “Ik vind het een unieke ervaring om mee na te denken over wat voor cultuurvoorstellingen we in 30CC willen zien. Ik vind het een leuke groep met een aangename sfeer waar veel wordt afgelachen.”
Ursula: “Beklijvende spanning voelen tussen enerzijds wilde natuurlijke oerinstincten en anderzijds menselijke beschaafde cultuur, zelfs zonder woorden! Prachtige voorstelling van Ultimavez!

TOP

In TOP willen we niet alleen nieuwe verhalen brengen, maar ook de beslissing decentraliseren van wat “goed theater” is. De TOP-jongeren, met een divers referentiekader, keken en ontdekten theater. Samen kozen ze drie producties die zij met het Leuvense publiek willen delen:

FAKTHEATER

Programma voorjaar 2021 (wordt later bekend gemaakt)

De Curatoren is een project binnen het Cera Impulsprogramma.