De Curatoren

Als jij op de top van een berg staat en iedereen kan je horen, wat zou jij dan roepen?

Voor het tweede seizoen geven we de ‘macht’ door aan Leuvense burgers: zij bepalen wat er op de podia van 30CC te zien zal zijn.

Op deze manier willen we nieuwe perspectieven binnenbrengen in onze programmatie en meer ruimte bieden aan experiment. Met dit traject willen we ook het draagvlak voor de kunsten in onze stad verhogen door mede-eigenaarschap van het aanbod en het kunstenveld verrijken.

Dit seizoen laten we drie verschillende groepen het programma bepalen:

  Culturele Burenwensen

  Tien geëngageerde bezoekers van de Leuvense buurtwerkingen werkten toe naar de programmatie van een aantal voorstellingen vanuit het vertrekpunt: “Ieder mens zoekt zijn of haar plek in de wereld”. 

  Uit verschillende sessies en de prospectie van vele voorstellingen, komen ze tot een uitgekiend en kwalitatief programma opgebouwd rond deze kernwoorden: stilte, eenzaamheid, verdwalen in het leven, een thuis hebben, ouderschap,..

  Op basis hiervan selecteerden zij deze voorstellingen:

  VOORJAAR 2021 (onder voorbehoud)

  • VEERLE MALSCHAERT – DEEL MIJ! | 7 januari in 30CC/Wagehuys
  • LAURA VAN DOLRON – Wat we normaal niet horen | 28 januari om 20.00 uur in 30CC/Wagehuys
  • BAD VAN MARIE – Naar Oedipoes | 6 februari om 11.00 uur in Café Centraal
  • MOKHALLAD RASEM EN KUNO BAKKER – Homemade | 1 april om 20.00 uur in 30CC/Wagehuys (samen met programma TOP)
  • CIRCUS RONALDO (Danny en Peppijn Ronaldo) – Sono io? | 15, 16 april om 19.00 uur of 17 april om 15.00 uur in Park den Bruul Leuven
  • TUTTI FRATELLI (Regie: Nico Sturm en Reinhilde Decleir) – de Onzichtbaren – | 5 juni om 20.00 uur in 30CC/Schouwburg

  TOP

  In TOP willen we niet alleen nieuwe verhalen brengen, maar ook de beslissing decentraliseren van wat “goed theater” is. De TOP-jongeren, met een divers referentiekader, keken en ontdekten theater. Samen kozen ze drie producties die zij met het Leuvense publiek willen delen:

  • meer info volgt

  Faktheater

  Programma voorjaar 2021 (wordt later bekend gemaakt)

  Wie is wie?

  Curatoren: Anny, Burga, Doke, Maria, Marie-Josée, Marijke, Monique, Peter, Yves, Ursula
  Begeleiding: Christel
  Buurtwerkers
  : Sofie, Françoise (’t Lampeke), Freya (De Ruimtevaart), Eline en Kristof (Buurtcentra)
  30CC
  : Karen Stes, Veerle Van Schoelant en de programmatoren

  Getuigenissen van onze Curatoren

  “Met een 15-tal zijn we, de Curatoren. Samen spreken we elke twee weken gedurende een half jaar af om mee na te denken over nieuwe cultuurvoorstellingen voor 30CC. We werken in kleine groepjes, bezoeken voorstellingen, ontdekken nieuwe gebouwen, wisselen ideeën uit, maken kennis met programmatoren,…We komen telkens samen op een andere culturele plek in Leuven zoals de Schouwburg, het Wagehuys, het Stadhuis, Museum M,…Elke persoon mocht ook uit een lijst voorstellingen een aantal voorstellingen kiezen om zelf te gaan kijken. Christel, die het proces begeleidt verzorgt alles tot in de puntjes. Ze regelt vervoer tot de voorstelling, bestelt tickets en belt iedereen op. Zo kan iedereen mee participeren aan het proces en kunnen we samen zoeken wat wij aan de Leuvenaars willen laten zien."

  Monique: “Ik vind het heel interessant, ik leer veel bij!”

  Marijke: “ Je hebt de kans om nieuwe dingen te zien die ik anders alleen niet zou zien”.

  Karen: “Ik vind het een heel fijne groep, we versterken elkaar door ervaringen uit te wisselen. Samen naar voorstellingen gaan schept een band, dit proces zorgt ervoor dat we voor een stuk “experten” worden die mee mogen nadenken over het culturele landschap in Leuven.”

  Sanne: “Ik vind het een unieke ervaring om mee na te denken over wat voor cultuurvoorstellingen we in 30CC willen zien. Ik vind het een leuke groep met een aangename sfeer waar veel wordt afgelachen.”

  Ursula: “Beklijvende spanning voelen tussen enerzijds wilde natuurlijke oerinstincten en anderzijds menselijke beschaafde cultuur, zelfs zonder woorden! Prachtige voorstelling van Ultimavez!


  De Curatoren is een project binnen het Cera Impulsprogramma.