De Curatoren

Dit seizoen geven we de ‘macht’ door aan Leuvense burgers: zij bepalen wat er op de podia van 30CC te zien zal zijn.
Op deze manier willen we nieuwe perspectieven binnenbrengen in onze programmatie en meer ruimte bieden aan experiment. Met dit traject willen we ook het draagvlak voor de kunsten in onze stad verhogen door mede-eigenaarschap van het aanbod en het kunstenveld verrijken.
Dit seizoen laten we drie verschillende groepen het programma bepalen:

Culturele Burenwensen

Zes geëngageerde bezoekers van de Leuvense buurtwerkingen werkten toe naar de programmatie van een voorstelling in 30CC/Minnepoort. Uit verschillende sessies en de prospectie van vele voorstellingen, kwamen zij tot de uitgangspunten “nostalgie, humor, veilig gevoel, welkom voelen, samenhorigheid, theater doet je reizen”.
Op basis hiervan selecteerden zij Johny Voners en zijn jazzcombo (di 25 feb 2020).

Als jij op de top van een berg staat en iedereen kan je horen, wat zou jij dan roepen?

Met een 15-tal zijn we, de Curatoren. Samen spreken we elke twee weken gedurende een half jaar af om mee na te denken over nieuwe cultuurvoorstellingen voor 30CC.

We werken in kleine groepjes, bezoeken voorstellingen, ontdekken nieuwe gebouwen, wisselen idëen uit, maken kennis met programmatoren,…

We komen telkens samen op een andere culturele plek in Leuven zoals de Schouwburg, het Wagehuys, het Stadhuis, Museum M,…

Elke persoon mocht ook uit een lijst voorstellingen een aantal voorstellingen kiezen om zelf te gaan kijken. Christel, die het proces begeleidt verzorgt alles tot in de puntjes. Ze regelt vervoer tot de voorstelling, bestelt tickets en belt iedereen op. Zo kan iedereen mee participeren aan het proces en kunnen we samen zoeken wat wij aan de Leuvenaars willen laten zien.

Monique: “Ik vind het heel interessant, ik leer veel bij!”

Marijke: “ Je hebt de kans om nieuwe dingen te zien die ik anders alleen niet zou zien”.

Karen: “Ik vind het een heel fijne groep, we versterken elkaar door ervaringen uit te wisselen. Samen naar voorstellingen gaan schept een band, dit proces zorgt ervoor dat we voor een stuk “experten” worden die mee mogen nadenken over het culturele landschap in Leuven.”

Sanne: “Ik vind het een unieke ervaring om mee na te denken over wat voor cultuurvoorstellingen we in 30CC willen zien. Ik vind het een leuke groep met een aangename sfeer waar veel wordt afgelachen.”

Ursula: “Beklijvende spanning voelen tussen enerzijds wilde natuurlijke oerinstincten en anderzijds menselijke beschaafde cultuur, zelfs zonder woorden! Prachtige voorstelling van Ultimavez!

TOP

In TOP willen we niet alleen nieuwe verhalen brengen, maar ook de beslissing decentraliseren van wat “goed theater” is. De TOP-jongeren, met een divers referentiekader, keken en ontdekten theater. Samen kozen ze drie producties die zij met het Leuvense publiek willen delen:

FAKTHEATER

Spannend theater op een niet-alledaagse plek, gecureerd door studenten Culturele Studies (KU Leuven), speciaal voor jou! Vier avonden, vier fakbars en vier groepen van jonge theatermakers van KASK Gent en LUCA Drama Leuven. De studenten kozen deze jonge theatermakers, die net of bijna afgestudeerd zijn:

Ontdek ze allemaal van maandag 17 tot en met donderdag 20 februari 2020.