De Curatoren

Als jij op de top van een berg staat en iedereen kan je horen, wat zou jij dan roepen?

Voor het derde seizoen geven we Leuvenaars medezeggenschap over onze programmatie: zij bepalen mee wat er op onze podia te zien zal zijn. Op deze manier willen we een andere blik binnenbrengen in onze werking en meer ruimte bieden aan experiment. We willen de relatie tussen het cultuurcentrum en het publiek versterken en de dialoog met de kunstenaars stimuleren.

Dit seizoen laten we opnieuw drie groepen een eigen programma bepalen: de Leuvense buurtwerkingenstudenten KU Leuven en Leuvense jongeren verbonden aan Trill.
Op basis van een actueel onderwerp dat hen na aan het hart ligt, maakten ze uit het grote artistieke aanbod een selectie die ze omzetten in drie samenhangende programma’s. Als toeschouwer kan jij je door hen laten leiden en je – samen met hen en met de kunstenaars – verdiepen in een maatschappelijk onderwerp.

Bij alle voorstellingen organiseren De Curatoren voor- of nagesprekken. 

  Buurtwerkingen

  Tien geëngageerde bezoekers van de Leuvense buurtwerkingen werkten toe naar de programmatie van een aantal voorstellingen vanuit het vertrekpunt: 'Over Vrijheid'.

  Het afgelopen jaar werd onze vrijheid sterk ingeperkt, met vaak kwalijke gevolgen. Hoe kunnen we ‘vrij zijn’ begrijpen? Waar zitten de grenzen aan de vrijheid? Kunnen we vrijheid en solidariteit met elkaar verbinden? Met een programma van zeven voorstellingen willen deze curatoren het begrip ‘vrijheid’ onderzoeken en er met jou en de kunstenaars over in gesprek gaan.

  Leuvense jongeren, i.s.m. Trill

  Er is een overvloed aan jong talent en ambitie in de superdiverse wereld waarin we ons bevinden. De groep jonge curatoren wil met dit programma een nieuwe generatie acteer- en regietalent laten zien, die hun eigen verhalen in hun eigen vormentaal ontwikkelen.

  Urban lifestyle en culturele diversiteit zijn de insteek voor hun selectie. Maar sowieso laten ze zich niet in hokjes duwen en dat zal je ook merken aan deze eigenzinnige selectie.

  'Welkom in onze wereld'

   Studenten KU Leuven

   Vandaag moet alles goed en mooi en wauw zijn. Met iedereen gaat het fantastisch! De mooiste filters op Instagram worden hiervoor ingezet. De maatschappij legt ons torenhoge verwachtingen op, maar wat als het eigenlijk niet zo goed gaat? Kunnen we dat aan de buitenwereld laten zien en de schone schijn laten vallen?
   De studenten van Culturele Studies (KU Leuven) laten de appearances zakken en willen aantonen dat het oké is als het even niet zo goed gaat. Ze selecteerden vier sterke voorstellingen van jonge makers.
   Hun doel? Jongeren en studenten naar het theater lokken om hen te tonen wat er echt toe doet.

   'Keeping up appearances'

    De Curatoren is een project binnen het Cera Impulsprogramma.