De verdronken ballades van Testerep

+ voorprogramma: Die éne Dijle Ballade

TG VGVR & Brussels Experimental / Koen Boesman en Peter Spaepen
za 22/04/2023 - 20:00
20.00 - 20.10 (voorprogramma) | voorstelling: 80'

Ticketprijzen

€ 16 (rang 1) - check onze kortingen

Ooit lag er voor de Belgische kust het eiland Testerep. Van Oostende aan de ene kant tot Westende aan de andere. Tot de mensen kwamen, het eiland bebouwden, de bomen kapten en het onvermijdelijk ten prooi gaven aan de golven. Oostende trok zich enkele honderden meters verder terug op de nieuwe kustlijn en het eiland verzonk voor eeuwig in de golven. 

Testerep is nu een fantoom, inclusief fantoompijn. Een metafoor voor hoe wij omgaan met de kwetsbare plek waarop wij nochtans moeten leven en het water dat altijd in beweging is. 

Vijf acteurs en muzikanten zingen en spelen zich de ziel uit het lijf om het eiland Testerep boven water te houden, vechtend met een zingend, massief decor. Elke speelavond wordt door het publiek bepaald: een nieuwe combinatie van liederen en scènes, die bij elkaar komen in een finale. 

Na ,Rosa is TG vagevuur opnieuw van de partij bij 30CC met een originele muzikale voorstelling.

Voorprogramma  - Die éne Dijle Ballade

Ook Leuven heeft haar verborgen en verzonken geschiedenis. Op het kruispunt tussen verhalen, legenden en archeologische feiten.

Waar de ‘verdronken ballades van Testerep’ over het Oostende van weleer vertellen, zo bezingen de Tartaren de verdronken geheimen van Leuven. Over het vergane geraamte van een walvis, het sprookjesboek van oma en het ontstaan van diamant in de Dijle. Eénmalig en uniek klinkt een nieuwe mystieke ballade in taal en zang, voor u bedacht en gebracht door de dappersten aller Leuvenaars: Compagnie Tartaren.

TG VGVR zet bij elke productie tal van ‘satelliet-projecten’ op. Zodat het verhaal de theaterzaal overstijgt, en zo veel mogelijk mensen artistiek betrekt. Bij deze Leuvense editie vonden we bij Compagnie Tartaren een heerlijke partner. Verscheidene vrijdagen ging componist Peter Spaepen aan de slag met hun spelers en zangers, om de kern van het verhaal tot bij de eigen voordeur te trekken. En tot op het grote podium.

In de pers

  • "Het is een wonder dat Boes­man en Spaepen die complexe historiek, zo’n veelheid aan figuren en symboliek en een dertiental ballades in anderhalf uur ­muziektheater krijgen (...). Straf ­bijvoorbeeld hoe de acteurs ondanks hun rol- en decorwissels een lichtvoetig spel en complexe muzikale partituur aanhouden." (**** De Standaard)
  • "Vanaf dan ontpopt de voorstelling zich tot een pareltje. Het is een woeste theaterstorm vol wervelend acteerwerk, machtige muziek, fantastisch gestoei met het decor, een geestig spelletje met het publiek én intieme momenten." - (Focus Knack*** ½)
  • interview met regisseur & schrijver Koen Boesman (Klara)

Credits

tekst & regie Koen Boesman compositie Peter Spaepen spel & muziek Frans Van der Aa, Yves De Pauw, Elisabeth De Loore, Jonas Steppe & Aline Goffin decor & kostuums Emilie Lauwers, Geert Jonkers & Jana Roos

www.tgvagevuur.be

Bekijk en luister online