Quatuor pour la Fin du Temps

Olivier Messiaen / veelbeLEUVENd

Brecht Valckenaers & friends
zo 21/01/2024 - 11:00
10.00 uur (inleiding: 50') - 11.00 uur (concert: 60')

Ticketprijzen

€ 10 - € 6 (-26 jaar)

check onze kortingen

Olivier Messiaen schreef zijn Quatuor pour la fin du temps in een krijgsgevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ongewone bezetting van het stuk – viool, cello, klarinet en piano – werd ingegeven door de vier enige beroepsmuzikanten die in het kamp aanwezig waren.

Alle fascinaties van Messiaen zijn erin aanwezig: vogelzang, middeleeuwse structuurprocédés, mystiek ... Het is een van de absolute meesterwerken van de 20ste eeuw, een wonder dat ontstond in de vrieskou en in première ging in een stampvolle barak vol gevangenen en bewakers, die heel even de barre omstandigheden konden vergeten. Het werk kent een enorme emotionele intensiteit en spirituele diepgang.

Iola Cornelis (viool), Emiel Vertongen (cello), Martijn Susla (klarinet) en Brecht Valckenaers (piano) spelen op dit concert voor het eerst samen. Ze studeren aan vier verschillende conservatoria in Gent, Leuven, Bazel en Antwerpen.

Vier jaar geleden spraken Martijn en Brecht aan het begin van hun studies al af dat ze het Quatuor pour la fin du temps sowieso ooit samen wilden spelen, en nu komt het er eindelijk van! De vier muzikanten zijn samengebracht door hun gemeenschappelijke liefde voor deze muziek en ze hopen dit over te kunnen brengen aan de luisteraars.

  • met inleiding door Gerrit Valckenaers (vader van Brecht) van 10.00 tot 10.45 uur (Romaanse Poort lokaal A.1.3)

    Om je meer inzicht te geven over Quatuor pour la fin du temps geeft Gerrit Valckenaers, de vader van onze veelbelovende pianist, een extra inleiding . Hij neemt je mee naar de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog, waarin je de ontstaansgeschiedenis van dit fascinerend werk leert kennen. Daarnaast zal hij zich verdiepen in het stuk en je begeleiden door de acht delen. Het belooft een zeer interessante kijk te worden op het werk, waardoor jouw concertbeleving nog rijker en betekenisvoller wordt.

    aansluitend concert van 11.00 tot 12.00 uur in 30CC/Wagehuys

----------------------

veelbeLEUVENd - jong klassiek

Leuven is een nieuwe concertreeks rijker! In veelbeLEUVENd presenteren we klassieke muziek met jong Leuvens talent. Leuven barst immers van het talent en heeft een rijk klassiekemuziekleven. Met deze reeks bieden we jonge enthousiaste musici de broodnodige concertkansen aan het begin van hun carrière. Uniek aan deze reeks is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.

“veelbeLEUVENd is een droom die uitkomt, het is een nieuwe reeks waar jong Leuvens muziektalent in de kijker staat. Maar wat deze reeks echt uniek maakt is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.” Lenny Bui-Vandeput

Credits

met Brecht Valckenaers (piano), Iola Cornelis (viool), Martijn Susla (klarinet) en Emiel Vertongen (cello)