Golden Twenties

veelbeLEUVENd

Tínel Ensemble
zo 26/05/2024 - 11:00 Tickets

Ticketprijzen

€ 10 - € 6 (-26 jaar)

check onze kortingen

De zes twintigers van het Tínel Ensemble brengen werken van klassieke grootmeesters als Mozart, Prokofjev en Khatsjaturjan, geschreven toen de componisten zelf nog maar twintigers waren. Het Ensemble is een product van de Leuvense LUCA School of Arts. Critici loven hen om hun dynamisch samenspel en jeugdige interpretatie. Variatie is hun grote troef: op het podium zie je zowel duo’s als het volledige sextet aan het werk.

Het jeugdig ensemble focust zich op alle soorten bezettingen bestaande uit strijkers, klarinet en piano. Die variatie is hun grote troef en maakt hun concerten dan ook uniek: op het podium zie je zowel duo’s als het volledige sextet aan het werk. Critici loven het Tínel Ensemble om hun dynamisch samenspel en jeugdige interpretatie. Ze volgden als groep lessen bij internationale namen zoals het Quatuor Van Kuijk, Roeland Hendrikx, Elisa Kawaguti en Jan Vermeulen. Dit jong geweld vertolkt met passie zijn liefde voor de muziek waarbij hun vriendschap centraal staat.

Het Strijkkwartet nr. 15 van Mozart hoort thuis in een reeks van zes strijkkwartetten die Mozart opdroeg aan Joseph Haydn. In Mozarts tijd was het behoorlijk ongewoon om werken op te dragen aan vrienden of collega’s, normaal werd muziek geschreven in opdracht van de aristocratie. Mozart schreef dit kwartet op 27-jarige leeftijd in 1883 toen zijn vrouw Constanze net was bevallen van hun eerste kind. Constanze schreef later dat Mozart het gehuil van hun kindje verklankte in de opening van het tweede deel.

Aram Khatsjaturjan schreef het Trio voor klarinet viool en piano op 29-jarige leeftijd, toen hij zelf nog studeerde aan het conservatorium van Moskou. Kenmerkend aan dit trio zijn de invloeden uit de Oost-Europese volksmuziek. De Oost-Europese melodieën zorgen voor een opzwepende sfeer, maar toch eindigt het werk in grote soberheid.

Toen Sergej Prokofjev in 1918 aankwam in Amerika, werd hij gecontacteerd door het ‘Zimbro Ensemble’, zes Joodse twintigers die op tournee waren in de VS. Ze gaven Prokofjev een notitieboekje met allemaal Joodse volksmelodieën ter inspiratie voor een nieuwe compositie. In 1919 ging het stuk in première. De 28-jarige Prokofjev speelde toen als gastpianist met het Zimbro Ensemble in New York.

  • Wolfgang Amadeus Mozart, Strijkkwartet nr. 15 in re klein, KV 421
  • Aram Khatsjaturjan, Trio voor klarinet, viool en piano, op. 30
  • Sergej Prokofjev, Ouverture op Hebreeuwse thema’s, op. 34

    Onderdeel van Democratie en burgerschap

-----------------------------------

veelbeLEUVENd - jong klassiek

Leuven is een nieuwe concertreeks rijker! In veelbeLEUVENd presenteren we klassieke muziek met jong Leuvens talent. Leuven barst immers van het talent en heeft een rijk klassiekemuziekleven. Met deze reeks bieden we jonge enthousiaste musici de broodnodige concertkansen aan het begin van hun carrière. Uniek aan deze reeks is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.

“veelbeLEUVENd is een droom die uitkomt, het is een nieuwe reeks waar jong Leuvens muziektalent in de kijker staat. Maar wat deze reeks echt uniek maakt is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.” Lenny Bui-Vandeput

Credits

www.tinel-ensemble.com

met An-Sofie Perneel (viool), Victor Van Gorp (viool), Saar Vanbergen (altviool), Eva Van den Broeck (cello), Kian Janssen (klarinet) en Jef Kolacny (piano)


Kijk ook eens bij:

Rachmaninov Suites

Pianoduo Lenny Bui-Vandeput & Kirsten Gedeshi
zo 10/12/2023 - 11:00 Tickets

Quatuor pour la Fin du Temps

Brecht Valckenaers & friends
zo 21/01/2024 - 11:00 Tickets
zo 18/02/2024 - 11:00 Tickets

Brahms Hoorntrio

Jonathan Van der Beek, Emile Daems en Kirsten Gedeshi
zo 17/03/2024 - 11:00 Tickets

Blazers aan de top

Meraki Wind Quintet
zo 21/04/2024 - 11:00 Tickets