Quatuor pour la Fin du Temps

Olivier Messiaen / veelbeLEUVENd

Brecht Valckenaers & friends
zo 21/01/2024 - 11:00 Tickets

Ticketprijzen

€ 10 - € 6 (-26 jaar)

check onze kortingen

Olivier Messiaen schreef zijn Quatuor pour la fin du temps in een krijgsgevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ongewone bezetting van het stuk – viool, cello, klarinet en piano – werd ingegeven door de vier enige beroepsmuzikanten die in het kamp aanwezig waren.

Alle fascinaties van Messiaen zijn erin aanwezig: vogelzang, middeleeuwse structuurprocédés, mystiek ... Het is een van de absolute meesterwerken van de 20ste eeuw, een wonder dat ontstond in de vrieskou en in première ging in een stampvolle barak vol gevangenen en bewakers, die heel even de barre omstandigheden konden vergeten. Het werk kent een enorme emotionele intensiteit en spirituele diepgang.

Iola Cornelis (viool), Emiel Vertongen (cello), Martijn Susla (klarinet) en Brecht Valckenaers (piano) spelen op dit concert voor het eerst samen. Ze studeren aan vier verschillende conservatoria in Gent, Leuven, Bazel en Antwerpen.

Vier jaar geleden spraken Martijn en Brecht aan het begin van hun studies al af dat ze het Quatuor pour la fin du temps sowieso ooit samen wilden spelen, en nu komt het er eindelijk van! De vier muzikanten zijn samengebracht door hun gemeenschappelijke liefde voor deze muziek en ze hopen dit over te kunnen brengen aan de luisteraars.

----------------------

veelbeLEUVENd - jong klassiek

Leuven is een nieuwe concertreeks rijker! In veelbeLEUVENd presenteren we klassieke muziek met jong Leuvens talent. Leuven barst immers van het talent en heeft een rijk klassiekemuziekleven. Met deze reeks bieden we jonge enthousiaste musici de broodnodige concertkansen aan het begin van hun carrière. Uniek aan deze reeks is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.

“veelbeLEUVENd is een droom die uitkomt, het is een nieuwe reeks waar jong Leuvens muziektalent in de kijker staat. Maar wat deze reeks echt uniek maakt is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.”

Lenny Bui-Vandeput

Credits

met Brecht Valckenaers (piano), Iola Cornelis (viool), Martijn Susla (klarinet) en Emiel Vertongen (cello)

Kijk ook eens bij:

Rachmaninov Suites

Pianoduo Lenny Bui-Vandeput & Kirsten Gedeshi
zo 10/12/2023 - 11:00 Tickets
zo 18/02/2024 - 11:00 Tickets

Brahms Hoorntrio

Jonathan Van der Beek, Emile Daems en Kirsten Gedeshi
zo 17/03/2024 - 11:00 Tickets

Blazers aan de top

Meraki Wind Quintet
zo 21/04/2024 - 11:00 Tickets

Golden Twenties

Tínel Ensemble
zo 26/05/2024 - 11:00 Tickets