Double Bill: into the oceans - Out of the blue

Silke Huysmans & Hannes Dereere | CAMPO
do 20/04/2023 - 20:30

Ticketprijzen

 • pay what you can: € 8 - € 11 - € 14 - € 17 - € 20
 • € 2,80 voor UiTPAS met kansentarief - geen andere kortingen
 • Duik mee in de diepte van de oceaan en combineer deze voorstelling met Booreiland

into the oceans

Duik mee de diepte van de oceaan in en combineer twee voorstellingen op één avond, Out of the Blue
en Booreiland.

  Out of the blue

  ‘We weten meer over de oppervlakte van de maan dan over de bodem van de oceaan.’

  Deze uitspraak komt vaak terug als het over de diepzee gaat. Wereldwijd is slechts tien procent van de oceaanbodem in kaart gebracht en onderzocht. Op een moment in de geschiedenis waar alles op onze planeet min of meer bestudeerd lijkt, blijven sommige plaatsen onbelicht en ongerept.

  Na de geprezen voorstellingen Mining Stories en Pleasant Island maken Silke en Hannes het sluitstuk van hun trilogie over mijnbouw. Deze keer gaan ze dieper in op een compleet nieuwe industrie: diepzeemijnbouw. Nu grondstoffen op land in steeds grotere mate worden uitgeput, richten mijnbouwbedrijven hun blik op de oceaan.

  In de lente van 2021 komen drie schepen samen in een afgelegen deel van de Stille Oceaan. Eén ervan maakt deel uit van het Belgische baggerbedrijf Deme-Gsr. Vier kilometer onder de zeespiegel schraapt hun mijnrobot de zeebodem af op zoek naar zeldzame metalen. Op een ander schip houdt een internationaal team van marinebiologen en -geologen de operatie nauwgezet in het oog. Een derde schip vervolledigt de vloot: aan boord van de beruchte Rainbow Warrior protesteren Greenpeace-activisten tegen deze mogelijke toekomstige industrie.

  Vanuit hun kleine appartement in Brussel maken Silke en Hannes via satelliet verbinding met de drie schepen die elk een pijler uit het publieke debat representeren: industrie, wetenschap en activisme. Via interviews en gesprekken schetsen ze een intiem portret van een opkomende industrie. De voorstelling is een poging om een potentieel scharniermoment in de geschiedenis van de aarde vast te leggen. Hoeveel dieper kunnen mijnbouwbedrijven nog graven en waar graven we ons met de mensheid nu eigenlijk naartoe? Wat zijn de uitdagingen en risico’s? Welke opportuniteiten liggen er mogelijk voor het rapen?

  In de pers

  'Out of the blue prikkelt genoeg om meteen meer over het onderwerp te willen lezen.' (**** - Het Nieuwsblad - Magali Degrande)

  'Wie is de eigenaar van de zeebodem? In Mining Stories, over een mijnramp in Brazilië, en Pleasant Island, over een verpauperd eiland in de buurt van Australië, onderzochten theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere al hoe mensen de aarde uitputten. In Out of the Blue gaan ze nog een stap verder, en kijken ze naar een toekomst waarin ook de oceanen één grote mijn worden.' (Dit zijn de beste voorstellingen van het moment - De Morgen - Ewoud Ceulemans)

  'Deze zaal is multimediaal zo nauwkeurig ontworpen dat het publiek wordt ondergedompeld in de stilte van de diepzee. Een sfeer van aandacht waarin stille innerlijke stemmen te horen zijn in plaats van snelle antwoorden.' (TAZ - Astrid Kaminski)

  België wil pas mijnbouw in diepzee wanneer 30 procent van de wereldzeeën beschermd is - VRT NWS

  Credits

  van en met Silke Huysmans en Hannes Dereere dramaturgie Dries Douibi geluidsmix Lieven Dousselaere techniek Korneel Coessens & Piet Depoortere productie CAMPO coproductie Bunker (Ljubljana), De Brakke Grond (Amsterdam), Noorderzon - Festival of Performing Arts and Society (Groningen), Zürcher Theater Spektakel (Zürich), Beursschouwburg & Kunstenfestivaldesarts (Brussel), PACT Zollverein (Essen) en Théâtre de la Ville (Parijs). residenties Kunstenwerkplaats, Pilar, Bara142 (Toestand), De Grote Post, GC Felix Sohie, GC De Markten & 30CC foto Clara Hermans