Double Bill: into the oceans - Booreiland

Lotte Nijsten en Gillis Van Der Wee
do 20/04/2023 - 18:00

Ticketprijzen

  • pay what you can: € 8 - € 11 - € 14 - € 17 - € 20
  • € 2,80 voor UiTPAS met kansentarief - geen andere kortingen
  • Duik mee de diepte van de oceaan in en combineer deze voorstelling met Out of the blue.

into the oceans

Duik mee de diepte van de oceaan in en combineer twee voorstellingen op één avond, Booreiland en Out of the Blue.

Booreiland

Hoe maak je een landschap tastbaar met geluid? Welke ontmoetingen en verbindingen vinden er plaats? En wat kan luisteren naar een landschap ons vertellen?

Booreiland is een multimediale performance waarin luisteren centraal staat. In een reeks poëtische klankportretten die zich afspelen rond een boorplatform, schetst deze voorstelling de fragiele relatie tussen mens, technologie en zee.

-----

In de Noordzee staan meer dan 900 olie- en gasplatformen verspreid over de territoriale wateren van verschillende Europese landen. Maar terwijl onze vraag naar energie alleen maar toeneemt, raken de olie- en gasvelden in Europa stilaan uitgeput.

Met de tijd zijn de oude platformen getransformeerd in kunstmatige riffen, die voedsel en bescherming bieden aan zee-organismen. Het productieplatform wordt zo een symbolische plek waar mens, technologie en zee­leven samenkomen.

In Booreiland wordt een auditief portret van de Noordzee geschetst vanuit drie perspectieven: een team mariene biologen, een groep arbeiders uit de olie- en gasindustrie, en het klanklandschap van de zee zelf.

De voorstelling vertrekt vanuit een luisterende houding: wat vertellen de klanklandschappen van de Noordzee ons? Wat is onze relatie met de zee? Wat verlangen we van de zee en wat geven we haar terug? En heeft de zee voor ons waarde als zee, los van haar waarde voor de mens?

Credits

concept Lotte Nijsten & Gillis Van Der Wee interviews, tekst & regie Lotte Nijsten field recording Lotte Nijsten en Gillis Van Der Wee sound design Gillis Van Der Wee muziek Thomas Van Walle & Gillis Van der Wee scenografie Fleur Roggeman Lichtontwerp Seppe Brouckaert foto Cato Beljaars en Lotte Nijsten dramaturgie Els Theunis, Adriaan Van Aken & Christophe Aussems in samenwerking met Het Nieuwstedelijk en Cas-Co coproductie van De Grote Post met steun van De Vlaamse Overheid en Sabam For Culture met dank aan Stijn Demeulenaere, Musica, NIOZ, VLIZ, RITCS School of Arts en ONE-Dyas foto Cato Beljaars