The Sound of Piano

Tania Giannouli (GR), Sofi Paez (CR), Alexandra Hamilton-Ayres (UK), Levi Schechtmann, Jan Michiels & Inge Spinette en Kirsten Gedeshi & Lenny Bui-Vandeput
zo 30/03/2025 - 11:00
Overdag
SLAC
& 30CC/Schouwburg
volledige dag

Ticketprijzen

  • € 25 (dagticket)

Ook de talenten van het SLAC/ Conservatorium schitteren tijdens The Sound of Piano.

Met The Sound of … zetten we al enkele jaren een heerlijke festivaldag neer; met klassieke en postklassieke concerten, met gevestigde waarden maar ook onontdekte pareltjes. De Koningin Elisabethwedstrijd staat in 2025 in teken van de piano, daarom stellen wij dit jaar ook de piano centraal.

  • Deze postklassieke pianistes maken alvast hun opwachting.

Tania Giannouli (GR)

Eigenzinnigheid troef bij pianiste Tania Giannouli. Haar muziek heeft wereldwijde aantrekkingskracht en wordt omschreven als complex, lyrisch, bedwelmend en zeer origineel. Vanuit haar klassieke achtergrond ontpopte ze zich tot een bandleider met een breed blikveld– van jazz en impro tot invloeden uit alle windstreken. Ze laat zich inspireren door verschillende tradities en tast de traditionele grenzen van diverse genres af.

Moeiteloos grijpt ze de aandacht met een wonderlijk gevoel voor schoonheid.

Sofi Paez (CR)

De Costa Ricaanse Sofi Paez, momenteel gevestigd in Berlijn, is mengt klassieke piano met unieke experimentele geluiden, zoals field recordings uit haar geboortestad San Jonsé, en haar stem. Haar debuutalbum “Silent stories” (Olafur Arnalds OPIA Community label), dat in mei 2024 uitkomt, neem je mee op een betoverende muzikale reis.

Alexandra Hamilton-Ayres (UK)

De Britse Alexandra Hamilton-Ayres is een bekroonde filmcomponiste en multi-instrumentaliste. Haar veelgeprezen muziek focust op het vertellen van verhalen en mengt opgenomen geluidswerelden met een rijk palet van elektronica en klassieke muziek. BBC Radio 6 beschreef haar muziek als "spookachtig mooi".

Haar debuutalbum 2 Years Stranger werd door The Guardian beoordeeld als "verwoestend emotioneel". Haar tweede album Play Echoes, dat in de winter van 2022 werd uitgebracht, was volgens CLASH "ruimtelijk en dynamisch" en omvatte volgens het tijdschrift Uncut "pakkende composities die klassieke instrumentatie laten samensmelten met elektronica".

  • Deze klassieke pianisten maken alvast hun opwachting

Piano Dialogues 

Jan Michiels & Inge Spinette
Kirsten Gedeshi & Lenny Bui-Vandeput

Klinken twee piano’s beter dan één piano? Zeker weten! Na zes intense jaren aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel delen de jonge pianisten Kirsten Gedeshi en Lenny Bui-Vandeput het podium met hun leermeesters Jan Michiels en Inge Spinette.

Laat je betoveren door het muzikaal meesterschap van beide pianoduo’s waar hun pianospel een verhaal vol passie en muzikale erfenis vertelt. Bewonder hun dansende vingers tijdens de Hongaarse dansen van Brahms, waan je in het Frans neoclassicisme met Poulenc’s Sonate voor 2 piano’s en ervaar Ravels eerbetoon aan de Weense Wals met La Valse. Ten slotte bundelen beide duo’s hun krachten samen voor de legendarische Danse Macabre in een 8-handige versie voor 2 piano’s!

Pianomuziek voor twee, vier en acht handen van Mendelsohn, Brams, Ravel, Poulenc en Saint-Saëns.

Bach to the future - Levi Schechtmann

De Duitse pianist Levi Schechtmann is een echt fenomeen. Hij kan ongelooflijk goed improviseren en ontwikkelde een heel eigen succesvolle stijl. Hij beheerst een divers repertoire en beweegt zich opvallend vlot tussen klassiek en … hiphop.

Levi studeert bij Anna Vinnitskaya (Elisabethwedstrijd 2007) in Hamburg. Hij won al tal van klassieke pianowedstrijden, maar is vooral gekend voor zijn arrangementen van klassieke muziekwerken van Bach, Liszt en Chopin. Met bijna 300 000 volgers op Instagram is Levi een van de populairste cross-over artiesten. Hou je vast voor een opzwepende mix van klassiek en hiphop.

Klassiek x hiphop : ontdek Bach, Liszt en Chopin en de herinterpretaties van Levi Schechtmann

  • Ook de talenten van SLAC/Conservatorium schitteren tijdens The Sound of Piano. Meer informatie over hun optredens volgt later.

In de pers

over Tania Giannouli:

  • “This music invites the listener to dream of eternity.” (Jazzspace)
  • “Giannouli's playing is both open and emotional and adventurous and elusive, with manoeuvres that are always unexpected and exciting, and then full of emotion. In perfect balance; restrained and exuberant, then wonderfully dynamic and exploring new sounds using the entire grand piano, Giannouli finds wonderfully fascinating new heights on SOLO.” (Written in Music)

over Levi Schechtmann:

  • “Op het eerste gehoor zijn er veel dingen die hiphop overneemt van de klassieke muziek; in de hiphop worden ze als een loop herhaald. Ik hou van hiphop en ik hou van klassieke muziek. Dus zette ik thuis mijn koptelefoon op, ging naar mijn kamer en speelde klassieke motieven over hiphop heen.” (Levi Schechtmann over zijn stijl
  • ‘Mijn droom is om veel jonge mensen voor het klassieke concept te winnen. Daarnaast hoop ik dat het bestaande klassieke publiek wat meer openstaat voor andere stijlen. Artistieke vrijheid staat op de voorgrond, er zou meer tolerantie voor artistieke vrijheid moeten zijn.’ (Levi Schechtmann over zijn stijl)

Credits

foto Ellie Jackson-Smith (Alexandra Hamilton-Ayres), Mariam Wo Ching (Sofi Paez), Daniel Wetzel (Tania Giannouli)
foto Gieke Merckx (Kirsten en Lenny) Tom De Beuckelaer (Jan en Inge)
foto Levi Schechtmann: Ivan Samoshko

Bekijk en luister online

Kijk ook eens bij:

In Heaven #2

ganavya (US) & Kelly Moran (CA)
do 14/11/2024 - 20:00

The Rising Moon

Willem Heylen
di 18/03/2025 - 20:00

Legacy of Wayne Shorter

Danilo Pérez, John Patitucci, Brian Blade & special guest Ravi Coltrane (US)
zo 23/03/2025 - 20:00

Slavische Rêverie

Kirsten Gedeshi en Gothoni Quartet
do 10/04/2025 - 20:00

Laatste adem

Trio Orelia
zo 18/05/2025 - 11:00

Laureatenconcert Piano

Belgian National Orchestra
wo 25/06/2025 - 20:00