Slavische Rêverie

Muziek van Rachmaninov en Dvořák

Kirsten Gedeshi en Gothoni Quartet
do 10/04/2025 - 20:00

Ticketprijzen

€ 12 (€ 6 voor -26 jaar) - check onze kortingen

Er zijn maar weinig echt belangrijke werken geschreven voor pianokwintet. Naast die van Schumann en Brahms is het tweede Pianokwintet van Antonín Dvořák het vermelden waard. Met zijn folkloristische karakter, zijn melodische vindingrijkheid en meeslepende ritmes, is het schitterende Pianokwintet van Antonín Dvořák één van zijn topwerken. Of zoals de gerenommeerde criticus Eduard Hanslick reageerde na de uitvoering in Wenen: “Het is een van zijn mooiste werken, een echte Dvořák!” Deze compositie combineert Dvořáks persoonlijke expressieve lyriek met elementen uit de Tsjechische volksmuziek. Als jongen hielp Dvořak mee in het café van zijn vader. De melodieën die hij daar hoorde, zouden later een bron van inspiratie worden voor zijn composities.

Daarnaast hoor je het hartstochtelijke Trio élégiaque voor viool, piano en cello van Sergej Rachmaninov. Hij stond bekend als een beroemde pianovirtuoos en weinigen weten dat hij naast grote orkestwerken ook kamermuziek schreef.
Dit Trio is ongebruikelijk omdat het slechts uit één deel bestaat en getuigt van prachtige kleuren en een grote melodische vindingrijkheid. Zo wordt gezegd dat het repetitieve motief aan het begin van het werk exact het omgekeerde ritme zou bevatten als de eerste maten van het Pianoconcerto van Tsjaikovski. Laat het niet toevallig zijn dat zowel Dvořák als Rachmaninov een grote bewondering hadden voor Tsjaikovski.

Pianiste Kirsten Gedeshi en het Gothoni Quartet voeren ons mee naar de idyllische bergen en wouden van Vysoká.

  • Antonín Dvořák, Pianokwintet nr. 2, op. 81
  • Sergej Rachmaninov, Trio élégiaque voor viool, cello en piano nr.1

------------------

veelbeLEUVENd - jong klassiek

In veelbeLEUVENd presenteren we klassieke muziek met jong Leuvens talent. Leuven barst immers van het talent en heeft een rijk klassiekemuziekleven. Met deze reeks bieden we jonge enthousiaste musici de broodnodige concertkansen aan het begin van hun carrière. Uniek aan deze reeks is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.

Credits

met Kirsten Gedeshi (piano), Takashi Lorenz Waschkau (viool), Ferdinand Eppendorf (viool), ntb (altviool) en Yubin Kong (cello)

Kijk ook eens bij:

Openingsconcert veelbeLEUVENd

Pianoduo Elato & friends
zo 20/10/2024 - 15:00

Van Versailles tot de Marais

Jan Petit Ensemble
do 21/11/2024 - 20:00

Tussen dromen en verlangens

Trio Rasa en Helena De Bruyn
zo 15/12/2024 - 11:00

Boheemse romantiek

Jonathan van der Beek & friends
zo 19/01/2025 - 11:00

The Sound of Piano

Tania Giannouli (GR), Sofi Paez (CR), Alexandra Hamilton-Ayres (UK), Levi Schechtmann, Jan Michiels & Inge Spinette en Kirsten Gedeshi & Lenny Bui-Vandeput
zo 30/03/2025 - 11:00

Laatste adem

Trio Orelia
zo 18/05/2025 - 11:00