Les Champions des Dames

Muziek uit de tijd van de Vlaamse Primitieven

Jurgen De bruyn en Zefiro Torna
za 03/05/2025 - 20:30

Ticketprijzen

€ 22 - check onze kortingen

Begin jaren 1440 droeg de Franse schrijver Martin le Franc het meer dan 24.000 verzen tellende liefdesgedicht Le Champion des Dames op aan de Bourgondische hertog Filips de Goede. Het werk beschrijft grote daden van vrouwen doorheen de geschiedenis en schaart zich daarmee resoluut achter de cause des femmes of de strijd om gelijke rechten voor vrouwen.

Het manuscript bevat ook de beroemde illustratie waarbij de componisten Guillaume Du Fay en Gilles Binchois, beiden toen veertigers, samen worden afgebeeld. Geïnspireerd op de vernieuwende Engelse stijl van Dunstable breken deze componisten met de complexe stijl van de ars subtilior.

In de ban van Florentijnse vrouwen, thema’s uit de oudheid en het humanisme schreven ze oorstrelende pareltjes en muzikale miniaturen die erg in de smaak vielen bij het Bourgondische hof. Ze maakten zo de brug van de middeleeuwen naar de vroege renaissance.

Het programma is opgevat als een drieluik: van ‘De verheerlijking van de vrouw’ - volgens een anonieme dichter idealiter als blans, blond, tout par mesure beschreven - over ‘Het verlies van een geliefde’, ondermeer prachtig verklankt door Binchois in de ballade Deuil angoisseus. En tot slot: ‘Een nieuwe lente’ en joye sans fin.

--------------------------------------

Passie van de Stemmen 2025

1425, EEN MEERSTEMMIG BEGIN
Leuven en polyfonie zijn sinds jaar en dag met elkaar verweven. Samen met de Alamire Foundation zetten we deze traditie en de actuele kennis en uitvoeringspraktijk in de schijnwerpers tijdens het festival Passie van de Stemmen. In 2025 viert KU Leuven haar 600ste verjaardag. 

Daarom blikt Passie van de Stemmen terug naar de klinkende wereld van de vroege vijftiende eeuw. Polyfonie stond op dat moment niet meer in haar kinderschoenen en was doorheen de middeleeuwen geëvolueerd naar een complex, bijna mathematisch verfijnd stemmenweefsel.

Credits

www.zefirotorna.be

artistieke leiding Jurgen De bruyn met Lieselot De Wilde (zang), Dimos De Beun (blokfluit en clavicymbalum) en Jurgen De bruyn (luit en zang) foto Anna Van Aarschot


Kijk ook eens bij:

1425 Meesterlijk Meerstemmig

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
ma 03/02/2025 - 20:00

De tijd van Guillaume Du Fay

Paul Van Nevel en Huelgas Ensemble
vr 25/04/2025 - 20:30

Gaude Felix Padua

Baptiste Romain en Le Miroir de Musique
za 26/04/2025 - 20:30

Missa Ecce ancilla Domini

Tim Braithwaite en Cappella Pratensis
wo 30/04/2025 - 20:30

Missa O bone Jesu

Peter Phillips en The Tallis Scholars
za 10/05/2025 - 20:30