Bestel met combinatiekorting (vanaf 4 voorstellingen) >>> volg deze link

1425 Meesterlijk Meerstemmig

Het ontstaan van de Leuvense universiteit

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
ma 03/02/2025 - 20:00

Ticketprijzen

€ 22 - check onze kortingen

In 2025 is het 600 jaar geleden sinds de Leuvense universiteit voor het eerst haar deuren opende. Hoe klonk de wereld van toen en welke schitterende muziek domineerde op dat moment het discours in de Lage Landen?

De musici van het vocaal-instrumentale Sollazzo Ensemble onder leiding van vedelspeelster Anna Danilevskaia, dat momenteel wereldwijd furore maakt, grijpen in dit openingsconcert van 600 jaar KU Leuven terug naar het bruisende artistieke leven van zes eeuwen geleden.

Met ongekende maar schitterende werken van bijvoorbeeld de Franco-Vlaamse polyfonist Johannes Pullois, die zowel in Vlaanderen als aan de Pauselijke kapel werkte, brengt het Sollazzo Ensemble een meeslepend concert dat staat voor een wereld in volle verandering.

Een klinkende hommage aan de vijftiende eeuw in het prachtige historische kader van de gerenoveerde Sint-Pieterskerk, een van de mooiste voorbeelden van de Brabantse gotiek en opgetrokken in dezelfde tijd als de universiteit.

Met muziek van Gilles Binchois, Johannes Pullois en andere vroeg-vijftiende-eeuwse Franco-Vlaamse polyfonisten.

------------------------

Passie van de Stemmen 2025

1425, een meerstemmig begin
de klinkende wereld van de vroege vijftiende eeuw

Leuven en polyfonie zijn sinds jaar en dag met elkaar verweven. Samen met de Alamire Foundation zetten we deze traditie en de actuele kennis en uitvoeringspraktijk in de schijnwerpers tijdens het festival Passie van de Stemmen.

In 2025 viert KU Leuven haar 600ste verjaardag. Daarom blikt Passie van de Stemmen terug naar de klinkende wereld van de vroege vijftiende eeuw. Polyfonie stond op dat moment niet meer in haar kinderschoenen en was doorheen de middeleeuwen geëvolueerd naar een complex, bijna mathematisch verfijnd stemmenweefsel.

Credits

www.sollazzoensemble.net

artistieke leiding Anna Danilevskaia met Sollazzo Ensemble (20 internationale vocalisten en instrumentalisten als vedels, organetto’s, trompetten, luiten, harp, …) foto Elam Rotem


Kijk ook eens bij:

De tijd van Guillaume Du Fay

Paul Van Nevel en Huelgas Ensemble
vr 25/04/2025 - 20:30

Gaude Felix Padua

Baptiste Romain en Le Miroir de Musique
za 26/04/2025 - 20:30

Missa Ecce ancilla Domini

Tim Braithwaite en Cappella Pratensis
wo 30/04/2025 - 20:30

Les Champions des Dames

Jurgen De bruyn en Zefiro Torna
za 03/05/2025 - 20:30

Missa O bone Jesu

Peter Phillips en The Tallis Scholars
za 10/05/2025 - 20:30