Passie van de stemmen 2024


Het Leuven Chansonnier: 50 pareltjes in 4 concerten
Een marathon door het internationaal gelauwerde Sollazzo Ensemble

Wanneer een oud, onbekend boekje in 2015 ter onderzoek wordt voorgelegd aan de Alamire Foundation, overtreft het manuscript alle verwachtingen. Met behulp van diverse disciplines als musicologie, heraldiek, kunstgeschiedenis, textielgeschiedenis en linguïstiek, kregen onderzoekers de voorbije jaren een inzicht in de herkomst en overlevering van het manuscript. Het blijkt te gaan om een laatvijftiende-eeuws liedboekje dat een schat aan polyfone muziek uit de Lage Landen herbergt: 49 Franse chansons, voorafgegaan door het religieuze Ave regina caelorum van Walter Frye.

De uitzonderlijke vondst beroerde de kunsten- en erfgoedwereld; het chansonnier werd in 2018 zelfs als Vlaams topstuk erkend. De liederen belichamen het summum van de vijftiende-eeuwse Franco-Vlaamse polyfonie op Franse middeleeuwse teksten, een hoogst uitzonderlijke ontdekking.

Het kleine liedboek werd Leuven Chansonnier gedoopt, naar de stad waar de Alamire Foundation resideert en het chansonnier wordt bewaard. Na een wereldpremière in New York en conferenties, lezingen en uitvoeringen in Tokio, Ambronay, Rome, Berlijn, York en Antwerpen, brengt vedelspeelster Anna Danilevskaia met het Sollazzo Ensemble alle vijftig composities uit het liedboekje in verschillende bezettingen als afsluiter van dit grootse onderzoeks- en opnameproject.

De musici van het vocaal-instrumentale Sollazzo – het jonge topensemble dat momenteel de internationale muziekwereld begeestert – zijn tijdens Passie van de Stemmen in residentie bij de Alamire Foundation en brengen alle vijftig chansons uit het Leuven Chansonnier tijdens een uitzonderlijke marathon-editie.

Vier unieke concerten die u toelaten een vijftiende-eeuwse muzikaal juweeltje noot per noot te ontdekken. A once-in-a-lifetime experience!

Programma

Ma bouche rit et ma pensee pleure

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
za 27/04/2024 - 20:30

Aime qui vouldra

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
di 30/04/2024 - 20:30

Le corps s’en va et le cuer demeure

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
do 02/05/2024 - 20:30

Ou beau chastel

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
za 04/05/2024 - 20:30