Vaderlandloos

Jr.cE.sA.r, ARSENAAL & KVS
di 24/10/2023 - 20:00
Eenvoudig Nederlands
85' + nagesprek (45')

Ticketprijzen

pay what you can: € 24 - € 21 - € 18 - € 15 - € 12

Redder van de natie.
Gedropt in chaos.
Met als missie de vaderlandloze te redden.

Op zijn identiteitskaart stond niet ‘Belg’, niet ‘Zuid-Afrikaan’, maar VADERLANDLOOS, in drukletters. Als kind creëerde Junior Mthombeni dan maar zijn eigen land, waar hij met al zijn demonen ging wonen.

In deze opzwepende en beklijvende voorstelling neemt Junior Mthombeni je, samen met zijn muzikale kompanen, mee op een trip. Een trip waarin hij zijn familiegeschiedenis en zijn eigen verhaal verweeft en deelt met het publiek. Soms ingetogen, sereen en kwetsbaar. Soms luid, rauw en strijdlustig. Juniors woorden en de livemuziek doorboren je ziel maar bieden ook een warm toevluchtsoord voor al wie zijn/haar plaats zoekt in het leven en in deze wereld.

Jr.cE.sA.r dat zijn Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens. Ze maakten eerder al de voorstellingen Reizen Jihad, Malcolm X en Dear Winnie.

 • Gekozen door De Curatoren buurtwerkingen
 • met nagesprek i.h.k.v. De Stand der Dingen (Minnepoort/foyer)
  Jr. Mthombeni
  schuift mee aan voor het gesprek. Rashif El Kaoui modereert.

In de pers

 • Vaderlandloos werd geselecteerd voor Het TheaterFestival:
  “Met sterke beelden koppelt Vaderlandloos emotionele ervaringen aan historische herinneringen, een individuele zelfverkenning aan een veel breder tijdsbeeld.” (#jury22)
 • "Ontwapend door de eerlijkheid, door de schwung waarmee Mthombeni op de kleiige scène staat én dankzij de live muziek.” (★ ★ ★ ★ Knack Focus)
 • “Vaderlandloos ontplooit zich als een wervelende stream of consciousness, een broeierige koortsdroom waarin Mthombeni zijn publiek meesleurt.” (★★★★ De Morgen)

Credits

Creatie, regie en tekst​ Junior Mthombeni creatie, regie Fikry El Azzouzi creatie muziek ​Cesar Janssens spel Junior Mthombeni muzikanten​ Arne Demets,​ Cesar Janssens,​ Junior Mthombeni,​ Pieter van Bogaert ontwikkeling muziekinstrumenten​ Cesar Janssens, ​Ralf Nonn dramaturgie Gerardo Salinas vormgeving Stef Stessel kostuum Lieve Pynoo een productie van ARSENAAL/LAZARUS coproductie Perpodium en KVS met steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid foto Guy Kokken