The Sound of Voice

zo 21/05/2023 - 13:30

Ticketprijzen

€ 25 (dagticket)

Met The Sound of … zetten we al enkele jaren een schitterende festivaldag neer, met klassieke en modern klassieke concerten, met gevestigde waarden maar ook onontdekte pareltjes. Ook nu linken we ons thema aan de Koningin Elisabethwedstrijd, die in mei 2023 opnieuw op zang zal focussen.

Programma: 

 • Elina Duni (solo) - Abdijkerk, 14.00 uur - 14.50 uur
 • Bach revisited - Kapittelzaal, 14.15 uur - 15.00 uur en 17.45 uur - 18.30 uur
 • Duo Ruut (EE) - Abdijrefter, 15.15 uur - 16.15 uur
 • De 4 seizoenen ... zonder Vivaldi / Thomas Blondelle en Liebrecht Vanbeckevoort - Abdijkerk, 16.30 uur - 17.30 uur
 • Marja Mortensson en Daniel Herskedal (NO) - Abdijrefter, 17.45 uur - 18.45 uur
 • Astrid Stockman - AbdijKerk, 19.00 uur - 20.00 uur

Je vindt alle info over de artiesten in het online programmaboekje.

Van Fauré tot Brel - Astrid Stockman

locatie: Abdijkerk
19.00 uur - 20.00 uur

De Belgische sopraan Astrid Stockman deinst niet terug voor een stevige uitdaging, getuige de resem uitmuntende prestaties die ze op de teller heeft staan. Wij vinden Astrid en haar unieke sopraanstem zo begeesterend dat we haar voor deze Sound of Voice dan ook carte blanche geven.

Ze werkte een mooi concertprogramma uit voor deze unieke festivaldag.

In dit optreden focust Astrid Stockman zich op Franse liederen en chansons, van Jacques Brel, Erik Satie, Reynaldo Hahn, Frida Boccara, Gabriël Fauré, Gilbert Bécaud, Lara Fabian, Edith Piaf en Jean Ferrat. Ze vertelt de muziek aan elkaar en kiest de volgorde van de liederen op het moment zelf.

Met overtuigende oratoria, lied- en opera-uitvoeringen laveert Astrid vlot tussen vroege en hedendaagse muziek. Haar veelzijdigheid maakt van haar een graag geziene soliste in het binnen- en buitenlandse circuit. Zo mocht ze al de podia van Bozar, De Munt en Operadagen Rotterdam betreden en leende ze haar stem en présence aan tal van breed uitwaaierende projecten en zelfs tv-shows.

De 4 seizoenen ... zonder Vivaldi 
Thomas Blondelle en Liebrecht Vanbeckevoort

locatie: Abdijkerk
16.30 uur - 17.30 uur

Tenor Thomas Blondelle en pianist Liebrecht Vanbeckevoort, twee Belgische laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd, vatten de vier seizoenen samen in een liedrecital van één uur. Een reis die je meevoert van de winterse koude tranen in Schuberts Winterreise, over de lentekriebels in Schumanns Dichterliebe, tot bij zonnige, zomerse Italiaanse liederen. Het muzikale jaar sluiten ze af in de heerlijke herfst met onder meer Richard Strauss en Franz Liszt.

Bach revisited

locatie: Kapittelzaal
14.15 uur - 15.00 uur
17.45 uur - 18.30 uur

Johann Sebastian Bach associëren we meestal met hevige smarten en diep menselijk lijden, maar Bach kon ook jubelen en componeerde vele feestelijke cantates, barstend van levensvreugde en verlangen.

Sopraan Annelies Van Gramberen laat Johann Sebastian Bach van zijn meest uitbundige kant weerklinken. Samen met haar ensemble zingt ze prachtige aria’s over liefde en geluk, in een bijzondere bezetting voor accordeon, zang, hobo en cello.

Tussen de aria’s door weerklinkt een ander meesterwerk van deze fantastische componist: de bekende eerste Suite voor cello solo.

met Annelies Van Gramberen (sopraan), Kristien Ceuppens (hobo), Marjolein Cools (accordeon), Frederika Mareels (cello)

Elina Duni (solo)

locatie: Abdijkerk
14.00 uur - 14.50 uur

De Zwitsers-Albanese zangeres Elina Duni heeft een gouden stem die zich als een kameleon aan verschillende stijlen aanpast. Traditionals uit Albanië, Franse chansons en jazzstandards zingt ze met een hartverwarmende naturel.

Op haar laatste album Lost Ships werkt ze samen met het Britse gitaarwonder Rob Luft. Met migratie en asiel als thema brengt het duo een kleurrijke mix die gaat van covers van Aznavour en Sinatra over Albanese en Amerikaanse traditionals tot eigen warmbloedige songs.

Haar vorige solo-album Partir bracht Duni in 2019 uit op het gerenommeerde ECM-label. Met een mix van eigen nummers en originele covers van onder meer Jacques Brel won ze de Klaraprijs voor Beste internationale cd World.
“Ze zingt in vele talen en begeleidt zichzelf op piano, gitaar of percussie en vertelt ook hier het verhaal van migratie bekeken vanuit het Zuid-Europese standpunt in het algemeen en van haar verhuis naar Londen in het bijzonder. Indringend, poëtisch, muziek die aan je huid blijft kleven.” aldus de Klara-jury.

Duo Ruut (EE)

locatie: Abdijrefter
15.15 uur - 16.15 uur


Duo Ruut verbindt één enkele Estse citer met twee opmerkelijke stemmen. Ann-Lisett Rebane en Katariina Kivi vermengen de Estse tradities met invloeden uit verschillende culturen in een hedendaagse songwriting. Aangezien ze op één instrument componeren is de kern van hun muziek minimalistisch, maar ook vol met nieuwe en fantasievolle ideeën.

Marja Mortensson en Daniel Herskedal (NO)

locatie: Abdijrefter
17.45 uur - 18.45 uur

Een uniek concert van een Noors duo dat een aloude zangtraditie in stand wil houden. Joik is de traditionele zang in de Samische muziek en één van de oudste muziekvormen in Europa.

Marja Mortensson zingt in haar moedertaal. De Noorse componist en tubaspeler Daniel Herskedal verlegt de grenzen van zijn instrument en laat een gloed van bezwerende sferen achter met zijn originele geluid.

Concert ondersteund als Green Pilot Tour

--------------------------------------------------

PRAKTISCHE TIPS

 • Kom goed op tijd! De dag is strak gepland en we willen de concerten stipt laten starten.
 • We werken met een festivalbandje waarmee je toegang krijgt tot alle locaties. Je moet dus je ticket vooraf inruilen voor een bandje bij het infopunt (aan ingang klooster). Het infopunt is al geopend vanaf 13.15 uur, het eerste optreden start om 14.00 uur.
 • De Abdijrefter biedt plaats 150 mensen en de Kapittelzaal aan 100 mensen. We programmeren Bach revisited daarom ook twee keer in de Kapittelzaal.
 • Uit respect voor de artiesten vragen we om tijdens de concerten niet binnen en buiten te lopen.
 • In de Abdijkerk kan je tussen de verschillende concerten niet blijven zitten omdat er dan opbouw en soundchecks plaatsvinden.
 • Van 13.30 tot 19.00 uur voorzien we doorlopend een bar in de binnentuin (bij regenweer in de pandgang). Je kan er iets drinken, proeven van het lekkere Keizersbergbier of een hapje eten (taart of abdijkaas). Opgelet: je drankje mag je niet meenemen in de concertlocaties.
 • Door werken is er bijna geen parkeergelegenheid op de abdijsite. We raden je aan om te voet of met de fiets of met openbaar vervoer te komen. Je vindt alle aanduidingen ook op het locatieplan.
  • De dichtstbijzijnde bushalte is Leuven Keizersberg (in de A. Woutersstraat, op 200 meter van het klooster). Check hiervoor de dienstregeling van De Lijn.
  • Kom je toch met de wagen, dan kan je best en voordelig parkeren in parking Vaartkom. Neem vanuit de parking de lift naar de vierde verdieping: op de Tramweg kom je via enkele trappen in het Abdijpark en wandel je zo naar de ingang het klooster (400 meter).

Credits

Green Pilot Tour

Het concert van Marjan Mortensson en Daniel Herskedal wordt ondersteund door het Green Pilot-programma van Europe Jazz Network (EJN)

De EJN Green Pilot-tours zijn innovatieve tourmodellen, gebaseerd op de principes van duurzaam toeren en eerlijke en evenwichtige praktijken in de muzieksector. Ze bestaan ​​uit internationale tournees van artistieke projecten tussen ten minste vier verschillende podia en waarbij ten minste twee EJN-leden betrokken zijn. Het vervoer tussen de locaties gebeurt op de meest duurzame manier en voor elk van de concerten worden verschillende groene acties en communicatieacties uitgevoerd, in overeenstemming met de EJN Green Rider. 

Green Pilot Tours is een project van het Europe Jazz Network (EJN), medegefinancierd door de Europese Unie onder het Creative Europe-programma 2022-2024. Via dit project biedt EJN een financiële bijdrage aan zijn leden om de samenwerking tussen EJN-leden te stimuleren en duurzaamheidsacties te ondernemen bij het organiseren van rondleidingen en evenementen.

Bekijk en luister online