Rêverie

muziek van Brahms, Pärt en Glazoenov

CAROUSEL Chamber Music Ensemble
zo 02/10/2022 - 11:00

Ticketprijzen

€ 12 - check onze kortingen

Het Brusselse ensemble CAROUSEL brengt een rist jonge uitmuntende musici samen rond de gelauwerde Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe. Zij is nu al een van de meest boeiende en originele van haar generatie. Haar expressieve en lyrische uitvoeringen weten het publiek telkens te betoveren.

Met Rêverie kiest ensemble CAROUSEL voor enkele meesterwerken uit de klassieke muziek. De klarinetkwintetten van Brahms en Glazoenov slepen je mee naar een intense droomwereld waar emoties, passie en melancholie verbonden lijken te zijn met de eeuwigheid. Fratres van Arvo Pärt vormt het meditatieve rustpunt tussen deze grootse kwintetten.

Johannes Brahms' schreef zijn Klarinetkwintet in 1891 voor de topklarinettist Richard Mühlfeld.

Toen Brahms zijn klarinetkwintet begon te componeren, waren er nog maar weinig werken voor dit type ensemble gecomponeerd. Dit melancholische werk wordt als een van de hoogtepunten uit de kamermuziekliteratuur genoemd en doet niets onder voor het beroemde Clarinet Quintet van Mozart.

Fratres (Latijn voor "broers") is een muziekwerk van de Estse componist Arvo Pärt. Het driedelige werk werd in 1977 gecomponeerd en heeft geen vaste instrumentatie. Het is een betoverende reeks van variaties op een thema van zes maten. Het combineert actieve passages met rustpunten van sublieme stilte en schippert tussen het heden en de eeuwigheid.

De Rêverie Orientale van Glazoenov dateert van 1886. Het emotionele werk herinnert aan het exotische karakter van het Oosten zoals dit toen ervaren werd door Europese Russen. Het verwijst naar plekken zoals Bokhara en Samarkand.

  • Johannes Brahms, Klarinetkwintet in b klein, op. 115
  • Alexander Glazoenov, Rêverie Orientale voor klarinet en strijkkwartet
  • Arvo Pärt, Fratres (versie voor strijkkwartet)

programmablaadje

In de pers

“Van Wauwe regeerde de notentekst met zo’n overschot aan karakter, stijl en techniek … (**** De Standaard)

Credits

Met Annelien Van Wauwe (klarinet), Alexandra Soumm (viool), Nicolas Dupont (viool), Mihai Cocea (altviool) en Louis Rodde (cello) foto Joëlle Van Autreve

Bekijk en luister online