Nostalgia

De zee der herinneringen

Nihan Devecioglu, Friederike Heumann en Xavier Díaz-Latorre
zo 20/11/2022 - 11:00

Ticketprijzen

€ 12 - check onze kortingen

De Middellandse Zee: zo vertrouwd en toch zo vreemd. Nergens anders in Europa was er zo'n uitwisseling van culturen als in het Middellandse Zeegebied. Veel topmusici, waaronder Jordi Savall en Christina Pluhar, hebben dit muzikaal erfgoed succesvol op cd vastgelegd.

De Turkse zangeres Nihan Devecioglu, de Duitse gambist Friederike Heumann en de Spaanse luitist en gitarist Xavier Diaz-Latorre brengen een nostalgisch programma met vroeg-Europese barokmuziek en traditionele liederen uit Spanje, Italië, Griekenland en Portugal. Een adembenemende muzikale reis langs de Middellandse Zee.

Van een wiegelied van Sefardische Joden uit Smyrna tot een virtuoze passamezzo van de Spanjaard Diego Ortiz. Van het Griekse klaaglied Giati pouli m’den kelaidis uit Oost-Thracië tot de bekende fadomelodie Amor de mel, amor de fel. Van Canarios van Gaspar Sanz tot de opera-aria Lamento d’Apollo van Cavalli of een Armeens lied zoals opgetekend door de monnik en musicoloog Komitas Vardapet.

In zijn wonderbaarlijke boek The Great Sea schrijft David Abulafia dat de eenheid van de geschiedenis van de Middellandse Zee paradoxaal genoeg ligt in haar wonderbaarlijke metamorfoses, haar diversiteit (etnisch, linguïstisch, religieus, politiek), haar capaciteit tot verandering wat tot uiting komt in de diaspora van zowel handelaars als vluchtelingen.

In het Nederlands is het de zee “tussen de landen”, maar het is een zee met vele namen, zoals Mare Nostrum (onze zee) bij de Romeinen, de Witte Zee (Akdeniz) voor de Turken, de Grote Zee (Yam gadol) voor de Joden, er wordt zelfs gesproken over “het vloeibare continent“. Of ook “de gelovige zee“ aangezien de drie religies van Abraham ontsproten rond dit gebied.

programmablaadje

In de pers

“The joy of playing, sense of sound and sense of style, both vocally and instrumentally, is breath-taking.” (Remy Franck in Pizzicato)

Credits

www.friederikeheumann.com
www.nihandevecioglu.com

met Nihan Devecioglu (zang), Friederike Heumann (viola da gamba) en Xavier Díaz-Latorre (theorbe en barokgitaar) foto Laura Soriano

Bekijk en luister online