Niks Nieuws. Over mijn coming-out als optimist

Monki - TENT (NL)
ma 19/12/2022 - 20:00
60'
12-112 jaar

Ticketprijzen

€ 12 - check onze kortingen

Zwaaiend tussen vier palen heet acrobaat Monki ons welkom. Hij wil ons iets vertellen. Hij is optimistisch. Hij is een optimist en dat wil hij niet meer onder stoelen of banken steken. Uit de kast komen blijkt een opdracht vol twijfels en valkuilen. “Dat is niet hoe de wereld werkt” zegt men, maar hij ziet toch dat het kan! Ook al lijken de anderen soms luider. In deze intieme en fysieke voorstelling met theater, livemuziek en circus krijgen de moodswings de overhand: van klein en ingetogen tot opzwepend up-beat, groots of eenzaam. Optimist Monki krijgt het steeds moeilijker om zijn idealen hoog te houden, want een positief verhaal is eigenlijk best radicaal.

Niks Nieuws. Over mijn coming-out als optimist  is de tweede voorstelling uit een drieluik over optimisme van Monki, huismaker van TENT (2021-2024). In en om de palen laat hij ons nadenken over ons negatieve wereldbeeld, de effecten van conventionele nieuwsmedia of onze algemeen heersende blik op de mens. Niet dat hij de slechte kanten van de mens wil verdoezelen, maar hij wil het positieve benoemen om het negatieve aan te pakken. Zo creëert theatermaker Monki de mogelijkheid om elkaar een verhaal te vertellen dat wel eens het verschil zou kunnen maken. Andere voorstellingen uit het drieluik zijn 60% Banaan: een blijde boodschap voor de boze burger (2022). In de vorm van een acrobatische lezing en een feestje met het publiek toont hij aan dat het beter gaat met de wereld dan we denken. Ook Apen vallen uit bomen, het derde luik, wordt verwacht in 2024

Benjamin Kuitenbrouwer (1988, Amsterdam), heeft zijn bijnaam ‘Monki’ te danken aan zijn voorliefde om als acrobaat tussen metershoge palen heen en weer te slingeren. Hij noemt zichzelf circusartiest en podiumkunstenaar. Hij maakt voorstellingen waarin hij circus inzet als bemiddeling tussen de dingen die hem dagelijks bezighouden. Op dit moment is dat ons mensbeeld en de overtuiging dat dat nodig aan verandering toe is.

In de pers

  • “Misschien moet je, om je sombere blik op de toestand van de wereld te kantelen, af en toe op je kop aan een paal gaan hangen.” (**** De Volkskrant, 60% Banaan)
  • “Benjamin Kuitenbrouwer, oftewel Monki, kan gerust een van de meest creatieve makers in het huidige circusveld genoemd worden. Hij is van oorsprong afgestudeerd in double Chinese Pole, maar je weet nooit helemaal welke mix van genres je gaat krijgen in zijn voorstellingen.” (De Theaterkrant , 60% Banaan)

Credits

www.monkibusiness.nl 

concept en spel Benjamin Kuitenbrouwer regie Anouke de Groot dramaturgie Bas van Rijnsoever lichtontwerp en techniek Hessel Hilgersom coaching muziek Niels Vermeulen producent Monki / TENT partners Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Cirklabo, Circuswerkplaats Dommelhof, Latitude 50, L'Essieu du Batut, Werkplaats Diepenheim, CC Amstel, De Grote Post foto Ola Glimåke

Bekijk en luister online