Laatste Werken

Mozart, Schubert & Beethoven

Le Concert Olympique en Annelien Van Wauwe
vr 12/11/2021 - 20:00
45' - pauze - 30'

Ticketprijzen

€ 30 (rang 1) - € 24 (rang 2) - € 15 (rang 3)

check onze kortingen

Jan Caeyers en Le Concert Olympique presenteren de ‘laatste werken’ van Mozart, Schubert en Beethoven, en hoe die na hun dood bleven verder leven.

Het Klarinetconcerto van Mozart kan je als zijn instrumentaal requiem beschouwen, niet in het minst door de keuze van de donker klinkende klarinet als solo-instrument. Als soliste doet dirigent Jan Caeyers een beroep op de Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe.

Dezelfde sfeer van melancholie overheerst in Schuberts Achtste Symfonie, die onafgewerkt bleef omdat de componist er niet in slaagde om de gepaste toon te vinden na het aangrijpende langzame deel. Diverse pogingen om dit werk te voltooien op basis van de teruggevonden schetsen bleken onbevredigend te zijn, vandaar dat deze symfonie in haar ‘onvoltooidheid’ nog het meest tot haar recht komt.

Ook van Beethovens Tiende Symfonie bleven een aantal eerste schetsen bewaard. Ook hier was het onmogelijk om Beethovens intenties te restaureren, vandaar dat Jan Caeyers aan de Duitse componist Jens Joneleit gevraagd heeft om een eigentijdse bewerking te schrijven, zodat het oorspronkelijke materiaal op een boeiende manier tot leven wordt gewekt.

  • Franz Schubert, Symfonie nr. 8 in b, D. 759 ‘Onvoltooide’
  • Jens Joneleit, Beethoven X. Rethinking Beethoven’s Tenth
  • Wolfgang Amadeus Mozart, Klarinetconcerto in A , KV 622

Om 12.15 uur duikt Jan Caeyers op in de 'Boekenkamer'.

Wijzing soliste

Oorspronkelijk stond de Duitse klarinettiste Sabine Meyer geprogrammeerd als soliste. Tot onze spijt kan zij haar engagement niet nakomen voor deze datum. Daarom kiest dirigent Jan Caeyers resoluut voor de Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe als soliste in onder meer het ‘Klarinetconcerto in A’ van Mozart.

Annelien Van Wauwe is nu al een van de boeiendste en origineelste solistes van haar generatie. Ze was eerder BBC Radio New Generation Artist en kreeg talrijke internationale bekroningen, waaronder de ARD Internationale Muziekwedstrijd (2012), de Klara Publieksprijs voor Jonge Belofte (2014), de Borletti-Buitoni Trust Award (2018) en de Opus Klassik als Best Young Artist (2020).

Bijzonder detail is dat Annelien destijds ook bij (o.a.) Sabine Meyer studeerde. Intussen trad ze zelf met de grootste orkesten aan in vele prestigieuze zalen in binnen- en buitenland (Tonhalle Zürich, Concertgebouw Amsterdam, Royal Albert Hall, etc). Daarnaast is ze de stichter en bezieler van het CAROUSEL kamermuziekensemble en werkt ze onder meer samen met het Quatuor Danel, het Amatis trio en het Aris Quartet.

Het prachtige programma, het geliefde orkest en zijn dirigent én een buitengewone soliste blijven dus de topingrediënten van een mooie concertavond.

In de pers

“Met de solisten maar vooral de strijkers stevig onder zijn controle stond Jan Caeyers heersend te dirigeren, slank in het zwart en sluik in het blond, bijna zoals een von Karajan in zijn jonge jaren”. (Klassiek Centraal)

Credits

www.leconcertolympique.eu

met Annelien Van Wauwe (klarinet) dirigent Jan Caeyers foto Marco Borggreve