Laatste Werken

Mozart, Schubert & Beethoven

Le Concert Olympique en Sabine Meyer
vr 12/11/2021 - 20:00
Klassiek
Jongeren (12+)

Ticketprijzen

€ 30 (rang 1) - € 24 (rang 2) - € 15 (rang 3)

check onze kortingen

Jan Caeyers en Le Concert Olympique presenteren de ‘laatste werken’ van Mozart, Schubert en Beethoven, en hoe die na hun dood bleven verder leven.

Het Klarinetconcerto van Mozart kan je als zijn instrumentaal requiem beschouwen, niet in het minst door de keuze van de donker klinkende klarinet als solo-instrument. Niemand minder dan de wereldberoemde Duitse klarinettiste Sabine Meyer zal als soliste tijdens het concert in Leuven optreden.

Dezelfde sfeer van melancholie overheerst in Schuberts Achtste Symfonie, die onafgewerkt bleef omdat de componist er niet in slaagde om de gepaste toon te vinden na het aangrijpende langzame deel. Diverse pogingen om dit werk te voltooien op basis van de teruggevonden schetsen bleken onbevredigend te zijn, vandaar dat deze symfonie in haar ‘onvoltooidheid’ nog het meest tot haar recht komt.

Ook van Beethovens Tiende Symfonie bleven een aantal eerste schetsen bewaard. Ook hier was het onmogelijk om Beethovens intenties te restaureren, vandaar dat Jan Caeyers aan de Duitse componist Jens Joneleit gevraagd heeft om een eigentijdse bewerking te schrijven, zodat het oorspronkelijke materiaal op een boeiende manier tot leven wordt gewekt.

  • Franz Schubert, Symfonie nr. 8 in b, D. 759 ‘Onvoltooide’
  • Jens Joneleit, Beethoven X. Rethinking Beethoven’s Tenth
  • Wolfgang Amadeus Mozart, Klarinetconcerto in A , KV 622

Om 12.15 uur duikt Jan Caeyers op in de 'Boekenkamer'.

In de pers

“Met de solisten maar vooral de strijkers stevig onder zijn controle stond Jan Caeyers heersend te dirigeren, slank in het zwart en sluik in het blond, bijna zoals een von Karajan in zijn jonge jaren”. (Klassiek Centraal)

Credits

www.leconcertolympique.eu

met Sabine Meyer (klarinet) dirigent Jan Caeyers foto Marco Borggreve

Kijk ook eens bij:

Vroege Werken

Le Concert Olympique en Claire Huangci
do 03/03/2022 - 20:00