Dit is Belgisch

Muziek van Ysaÿe, Vanhecke, Lekeu e.a.

Kamermuziekensemble Het Collectief
do 01/12/2022 - 20:00
Concert, Klassiek
40' - pauze - 35'

Ticketprijzen

€ 18 - check onze kortingen

Het Collectief is een van onze Belgische topensembles voor muziek van de voorbije eeuw. Dit jaar zijn ze net 25 jaar actief. Om dat te vieren presenteren ze enkele Belgische topcomponisten, die de polsslag van de Europese cultuur erg goed aanvoelden én er zelfs een bepalende rol in hebben gespeeld.

Zo kaapte de jonge Albert Huybrechts met zijn zangerig expressionisme in 1926 de prestigieuze Sprague Coolidge Prize weg voor de neus van Béla Bartók!

De talentrijke jongeman Guillaume Lekeu overleed op zijn 24ste, maar had op dat ogenblik al een hele reeks meesterwerken op zijn naam, die opvielen door hun romantische onstuimigheid. Wat zou deze man nog allemaal hebben kunnen componeren?

Met enkele pareltjes van componisten van vandaag geven we ook een stem aan de nieuwe lichting van onze rijke vaderlandse muziektraditie.

In zijn repertoire heeft Het Collectief vooral aandacht voor de roots van het modernisme, waaronder ook dit volledig Belgische programma. Door consequent met dezelfde vijf muzikanten te werken, bouwden ze een intrigerende eigen sound op.

  • Werk van Albert Huybrechts, Eugène Ysaÿe, Bart Vanhecke Guillaume Lekeu en anderen.

programmablaadje

Credits

www.hetcollectief.be

met Thomas Dieltjens (piano), Toon Fret (fluit), Wibert Aerts (viool), Vincent Hepp (altviool) en Martijn Vink (cello) foto Emanuel Maes