De Madonna van het moeras

Jessa Wildemeersch & les yeux bleus
do 16/05/2024 - 20:00

Ticketprijzen

€ 14 - check onze kortingen

Actrice Jessa Wildemeersch maakt een theaterversie van haar gloednieuwe debuutroman en speelt op een bijzondere locatie.

Wanneer Lumi in een barokke kerk in Rome een altaarwerk van Rubens ontdekt, wordt ze terug in de tijd gekatapulteerd. Twintig jaar geleden zag ze een reproductie van deze Madonna met Kind in de kelder van een vriend in Jersey City. Hoe meer Lumi zich verdiept in het werk en de omgeving rond de kerk, hoe dwingender haar herinneringen zich aan haar opdringen. Het leven van Lumi wordt een soort spiegelpaleis, waarin heden en verleden met elkaar in dialoog gaan en je nooit zeker weet uit welke richting de echo weerklinkt. In een geraffineerde en heldere stijl zet Jessa Wildemeersch een overtuigend hoofdpersonage neer dat je gaandeweg steeds meer aangrijpt.

Jessa Wildemeersch verweeft persoonlijke verhalen, kunstgeschiedenis en historische gebeurtenissen tot een meeslepend epos en een meedogenloze ontdekkingsreis.

Op 19 maart 2024 wordt Wildemeersch’s debuutroman voorgesteld bij Literatuurhuis Passa Porta in Brussel. Eind April komt ze over haar roman vertellen op Druk in Leuven. Op 16 mei 2024 wordt de theaterversie van haar roman feestelijk ingehuldigd in De Predikherenkerk in Leuven.

Bestel het boek via deze link en krijg 10% korting!

over het boek

De madonna van het moeras is een verfijnd en slim gecomponeerd verhaal dat pendelt tussen Brussel, New York en Rome.

(voorheen: De Madonna van de kleine vallei)

over Jessa

Jessa Wildemeersch (1978) is theatermaker, actrice en auteur. Ze studeerde aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. In 2006 verkreeg ze het Lifetime Memberschip aan The Actors Studio in New York. Met haar organisatie Les yeux bleus maakt ze theatervoorstellingen waarin ze historische en hedendaagse gebeurtenissen verwerkt. Als auteur kreeg ze internationale residenties in Rusland en Italië. Haar solostuk Days without dates werd geselecteerd voor het Intersections Festival in Washington, DC/USA. De tekst werd vertaald naar het Frans. Des jours sans dates tourde in 2021 door Noord-Frankrijk. Recent werk omvat Ik ben mijn straat (ism. Mokhallad Rasem / Toneelhuis) , Den Beer heeft mij gezien (ism. Arsenaal/Sien Eggers en sofie Palmers) en Stuk*(ism. De Tartaren).

De madonna van het moeras is haar debuutroman.

In de pers

  • ‘Een pakkend debuut!’ (Chantal Pattyn op Klara)
  • ‘ Ik begon en bleef lezen, meegesleept door en in haar stroom van verhalen, van bekende naar minder bekende plaatsen, van werkelijkheid naar mysterie. En of het verhaal nu waar of verzonnen is, in Italië zouden ze zeggen: se non è vero, è ben trovato.’ (Phara de Aguirre, journalist en televisiemaker)
  • ‘Kunstwerken zijn niet zomaar saaie prentjes van vroeger, alleen interessant voor in een museum op een regendag: ze dragen menselijke emoties, menselijke gedachten, en dat doen ze ook in de roman van Jessa Wildemeersch. Zoiets stemt me blij.’ (Leen Huet, schrijver en kunsthistorica)
  • De boeken van de week (VRT NWS)
  • Jessa in gesprek met Luckas Vander Taelen (BRUZZ) (over de repetities en theatervoorstelling in Brussel vanaf minuut 15:50)
  • Jessa in gesprek met Chantal Pattyn (VRT MAX) (gesprek loopt vanaf 2:10 tot 20:33)

Credits

van en met Jessa Wildemeersch muziek Roeland Luyten productie les yeux bleus zakelijke ondersteuning diabello communicatie ondersteuning Quinten Pouliart  productionele ondersteuning Tom Van Aken met de steun van Literatuur Vlaanderen, Passa Porta, De Auteurs, Academia Belgica in Rome, De stad Leuven, Flanders in Italy, Horizon en GC Het Huys in Ukkel met dank aan Het nieuwstedelijk foto Koen Broos