Blazers aan de top

veelbeLEUVENd

Meraki Wind Quintet
zo 21/04/2024 - 11:00
60'

Ticketprijzen

€ 10 - € 6 (-26 jaar)

Een gevarieerd programma met erg Amerikaans geïnspireerde muziek van Antonín Dvořák en Samuel Barber, door vijf gedreven blazers die mekaar over de verschillende conservatoria heen gevonden hebben. Als jong ensemble hebben ze al heel wat prijzen op zak.

Samuel Barber schreef zijn Summer Music in opdracht voor een kamermuziekgezelschap in Detroit. Hiervoor hernam hij materiaal dat hij eerder componeerde, maar niet uitgaf. Origineel was het bedoeld voor drie houtblazers, drie strijkers en een piano, maar door de samenwerking met zijn collega-hoornist is het uitgegroeid tot een basisstuk voor blaaskwintet. Het is een lyrisch tot energiek stuk.

Dvořák schreef zijn bekend Amerikaans strijkkwartet op. 96 tijdens zijn verblijf in New York. Hier horen we het in een arrangement voor blaaskwintet van David Walter. Voor dit concert wijken we uit naar de schitterende ruimtes van M Leuven.

Programmablaadje

Meraki Wind Quintet

Het Meraki Wind Quintet werd opgericht in 2020 en verenigt vijf jonge musici die gedreven zijn om het blaaskwintetrepertoire te verkennen en hun identiteit als muzikaal ensemble te vormen. Ze spelen een gevarieerd repertoire met zowel klassiek repertoire als moderne arrangementen.

Als vrij nieuw en jong ensemble is Meraki Wind Quintet al bedreven in het uitvoeren van kamermuziekconcoursen. Dit heeft geresulteerd in een aantal kamermuziekprijzen in de Classic Pure Vienna International Music Competition 2022 (Special Prize), de IMC International Music Competition 2023 in Parijs (1er Prix à l'unanimité), de Euterpe Music Awards 2022 (Gold prize), de Fanny Mendelssohn International Online Competition 2022/23 (Second prize) en de Londen Classical Music Competition 2022 (First prize).

  • Ibert - Trois Pièces Brèves deel 1 (2’)
  • Barber - Summer Music for Woodwind Quintet (11’)
  • Holst - Jupiter, the bringer of jollity arr. LaMoure (8’)
  • Dvorak - Quintet F-major Op.96 "American" Quintette a vents arr. David Walter (24’)

--------------------------------

veelbeLEUVENd - jong klassiek

Leuven is een nieuwe concertreeks rijker! In veelbeLEUVENd presenteren we klassieke muziek met jong Leuvens talent. Leuven barst immers van het talent en heeft een rijk klassiekemuziekleven. Met deze reeks bieden we jonge enthousiaste musici de broodnodige concertkansen aan het begin van hun carrière. Uniek aan deze reeks is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.

“veelbeLEUVENd is een droom die uitkomt, het is een nieuwe reeks waar jong Leuvens muziektalent in de kijker staat. Maar wat deze reeks echt uniek maakt is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.” Lenny Bui-Vandeput

Credits

met  Liesl Vanoverberghe (dwarsfluit), Jonas Schoups (hobo), Bram Vanoverberghe (hoorn), Rob Laethem (fagot) en Laurens Jonckheere (klarinet)