Sinds juni 2021 is de Velodroomsite een levendige plek in hartje Leuven, dankzij de inbreng van buurtbewoners, lokale organisatoren, cultuurhuis 30CC en de stad Leuven. De werking op en rond de houten wielerpiste is dan ook een voorafspiegeling van de toekomstige podiumkunstensite die er zal verrijzen. Doordat het bouwdossier vertraging heeft opgelopen, blijft de Velodroomsite nog tot eind 2024 die gezellige, culturele ontmoetingsplek. Vanaf dit voorjaar met een nieuw kunstwerk!

De Velodroom transformeert

Dankzij de ondersteuning van het Europese Varcities project wordt de Velodroom dit voorjaar omgebouwd tot een nieuw kunstwerk van Jozef Wouters en Menno Vandevelde van Decoratelier in Molenbeek. Deze twee uitgeweken Leuvenaars verdienen al ruim 15 jaar hun sporen met sterke scenografieën en kunst in openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het openluchtzwembad FLOW in Anderlecht, dat bovendien genomineerd werd voor de EU Mies Awards 2024 .

Op de Hertogensite in Leuven zullen ze in hun kenmerkende stijl, met palletrekken en hout, een nieuw kunstwerk bouwen dat culturele ontmoeting en beweging aanmoedigt. De uitvoering van dit project gebeurt op een participatieve manier die kenmerkend is voor Decoratelier: alles wordt gebouwd samen met jongeren uit Leuven, buurtbewoners en iedereen die een handje wil toesteken. Op die manier wordt de warme band die de Velodroom met de buurt heeft verdergezet.

Projectfasering

  • februari 2024: demontage van de Velodroom en prefabricatie met jongeren uit Leuven in Decoratelier
  • maart 2024: bouwfase op de site in Leuven, met iedereen die wil helpen
  • 30 maart 2024: feestelijke opening van het nieuw kunstwerk

(c) Reinhard Deman

Velodroom praktisch

  • Brusselsestraat 63-69, op het perceel van het voormalig Sint-Pietersziekenhuis.
  • Dagelijks toegankelijk / Bij evenementen kunnen tickets of reservaties nodig zijn.
  • Pop-up Bar Vélo: enkel open tijdens events. De bar heropent weer op vaste tijden vanaf de zomer van 2024.
  • Wil je zelf iets organiseren? Stuur dan een mailtje naar info@velodroomleuven.be

Blijf op de hoogte