De Olevodroom

Op de toekomstige podiumkunstensite in Leuven bouwden Jozef Wouters en Menno Vandevelde van Decoratelier in Molenbeek de Olevodroom, een nieuwe constructie die culturele ontmoeting en beweging aanmoedigt. De uitvoering van dit project verliep op een participatieve manier die kenmerkend is voor Decoratelier: de afbraak van de Velodroom en de opbouw van de nieuwe Olevodroom gebeurde samen met Leuvense jongeren.

‘De Olevodroom in Leuven is voor mij een persoonlijke constructie geworden. De vraag van 30CC om de Velodroom, een houten wielerpiste op de toekomstige site van hun nieuwe podiumkunstengebouw, te transformeren naar een nieuwe ruimte voor cultuur, sport en ontmoeting, bracht herinneringen en verhalen uit mijn jeugd in Leuven naar boven. Eén in het bijzonder bleef terugkomen: het verhaal van Olivio Versluys, die veertien jaar geleden op de gevel van de universiteitsbibliotheek klom en fataal ten val kwam. De herinnering aan ‘Olijf’, zoals zijn vrienden hem noemen, is vervlochten met het ontwerp en de bouw van de constructie. Met zijn verhaal in gedachten ontwierp ik een verzamelplaats waar mensen kunnen samenkomen, hangen, en flirten. De Olevodroom biedt houvast om te klimmen, te dansen en gezien te worden, maar ook beschutting om uit het zicht te zijn. Het bouwwerk draag ik op aan de energie van jongeren zoals Olivio, die generatie na generatie op zoek gaan naar ruimte waar ze hun ding kunnen doen, onbevreesd en soms roekeloos. Ze zijn de gidsen die ons laten zien dat er ruimte is tussen de regels.’ - Jozef Wouters

(c) Michiel De Cleene

Decoratelier

Decoratelier is het project van Jozef Wouters en Menno Vandevelde. Deze twee uitgeweken Leuvenaars verdienen al ruim 15 jaar hun sporen met sterke scenografieën en kunst in de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het openluchtzwembad FLOW in Anderlecht, dat bovendien genomineerd werd voor de EU Mies Awards 2024 .

Hun plek in een oud fabriekspand in Molenbeek is sinds 2016 een kunstenaarswerkplaats voor discipline-overschrijdende samenwerkingen en sociaal experiment. Jozef Wouters is de artistiek leider en de technische leiding is in handen van Menno Vandevelde. In 2019 werd Decoratelier bekroond met de Ultima Podiumkunsten van de Vlaamse Overheid. Sinds 2017 is Jozef Wouters kunstenaar in residentie bij Damaged Goods.

(c) Franky Verdickt

Credits

Ontwerp: Jozef Wouters, Menno Vandevelde en Pol Matthé
Bouw: Haidar Alizada, Aron Boakye, Zoher Boumelha, Safwan foota, Lukas Geerens, Abdi karim Abdullahi haji, Pieter Hollants, Matyos Okubit, Jan Rymenants, Willem Rys, Koen Schetske, Chloé Tempelhof, Manish Thapa, Vic Van den Bossche, Menno Vandevelde, Siemen Van Gaubergen, Jozef Wouters, Remco Wuyts en vele andere helpende handen.
Begeleiding vrijwilligers:
Rosalie Aerts en Jonas Tabala - vzw Erat
Stage: Lieselot Clement en Fine Frateur 30CC
Projectcoördinator 30CC:
Anne Loeckx
Technische coördinatie 30CC:
Gert De Cooman
Kleuradvies: Lila John
Ingenieur:
Pieter Pollemans
In opdracht van:
Stad Leuven en 30CC
In samenwerking met:
Damaged Goods
Met de steun van: Varcities, onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement NO. 869505