30CC als Toekomstlab

In het Toekomstlab verkennen we samen met artiesten en Leuvenaars de toekomst. Hoe ziet het Leuven van 2050 eruit als het gaat om technologische en sociale innovatie, het klimaat en duurzaamheid? Wie zijn dan onze nieuwe, straffe podiumkunstenaars en hoe kunnen we deze nu al ondersteunen?

Want kunstenaars vervullen in dit programmaonderdeel een belangrijke rol. Ze zetten hun talent in om anders naar de werkelijkheid te (doen) kijken. Zo brengen ze gesprekken op gang die toelaten nieuwe scenario’s te verkennen, zowel binnen de eigen discipline als in de wereld.

Warm Alarm

Warm Alarm is een open en doorlopend programma van makers en denkers die experimenteren met alternatieven en duurzame strategieën voor de toekomst. Verwacht doorheen het hele seizoen boeiende voorstellingen en concerten, interessante lezingen, straffe documentaires, verrassende expo’s en workshops onder de #warmalarm.

Staan alvast op het programma:

SHIFT

Ben je jong en heb je goesting om te experimenteren met digitale media? Just press Shift.

Shift is een uniek jeugdhuis, gehost door Link in de Kabel, dat tweemaal per week opent in onze Schouwburg. Deze ruimte is een kunstenaarsatelier, jeugdhuis én hightechlab: een unieke setting! Met cutting edge technologie zoals 3D-sculpturen, VR-belevingen, robotica en AI.

Spring eens binnen en ontdek het lab:

  • elke woensdag van 12.30 tot 17.00 uur
  • elke vrijdag van 15.30 tot 19.00 uur

Meer info op www.shiftlab.be.

Ben je gebeten door mediakunst? Dan zijn deze producties zeker ook iets voor jou:

  • PRESS Play. - KOPERGIETERY, KGbe & playField (WO 18 OKT 2023)
  • Simple Machines - Ugo Dehaes (tijdens Rode Hond 2023)
  • SURGE - Tom Dale Company (tijdens Rode Hond 2023)
  • ALAN - De Eenzamen (DO 9 NOV 2023)

Residenties op YouTube

Samen met TRILL begeleiden we twee jonge artiesten een jaar lang met hun artistiek project. Deze keer niet op een fysiek podium, maar online.

Vulnera Talks

Vulnera bevindt zich ergens tussen een talkshow en visuele podcast. Via gesprekken met mensen wier stem onvoldoende gehoord wordt, moedigt Vulnera een verandering van perspectief aan.

Seizoen 1 vind je al integraal op YouTube, via www.youtube.com/@vulnerabelgium. Seizoen 2 start vanaf januari 2024.

Nieuw! Kom dit ook live beleven op de Vulnera Talks.

The Tape

In The Tape krijgen opkomende muzikanten een platform. Joëlle Francis nodigt hen uit op een date waar ze al schilderend meer vertellen over hun werk. Nadien geven ze een liveperformance. De schilderijen van de gasten vullen langzaam het decor op.

Het eerste seizoen van The Tape is vanaf september te bekijken op YouTube.

Nieuw! Kom dit ook live beleven op The Tape Live (DI 28/11)

Eigen Kweek

Elk seizoen geven we een jonge maker of groep én een aspirant zakelijk leider de mogelijkheid om een professionele productie te maken, te presenteren en te begeleiden. Eigen Kweek kent vier parallelle trajecten in Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. In totaal dragen 55 cultuurcentra dit initiatief, samen met het agentschap voor aankomend talent Trappelend Talent, TAZ Oostende en het alternatief spreidingsbureau Vincent Company.

Bij ons kan je kijken naar de Vlaams-Brabantse Eigen Kweek:
There never was a box - Femke Van der Steen en Tristan Feyten (DO 15 FEB 2024)

CIRKLABO

CIRKLABO is onze circuswerkplaats waar circuskunst in al zijn vormen wordt verkend en dit in een actieve samenwerking met de circussector. Belgische en internationale artiesten krijgen er de fysieke en mentale ruimte om te experimenteren, creëren en produceren. Tijdens CIRKL (mei) en het CIRKLABO Festival (december) laten we je kennismaken met de voorstellingen of try-outs van onze residenten.

"Het is inspirerend om in de Predikherenkerk aan je nieuwe voorstelling te kunnen werken terwijl je gedurende drie weken met de woonwagen op de Velodroom in het centrum van de stad woont." (Danny Ronaldo)

"We’re so happy we could spend this time to research with CIRKLABO, and grateful for your creative thinking, your insight, and quick problem-solving." (Melody Nolan)

Babbelplatz

Babbelplatz is een ode aan het woord. Vanaf september kan je maandelijks komen luisteren naar voordracht van theatertekst, poezië, essays of impro. Een gastspreker zet de avond in, gevolgd door de studenten van LUCA Drama en open mics. Schoonheid en kritisch denken staan centraal terwijl we volop experimenteren met nieuwe formats en ideeën.

In samenwerking met studenten LUCA Drama.

Check de data van 2023-24