VanThorhout

Alexander Vantournhout / not standing
ma 15/04/2024 - 20:00
di 16/04/2024 - 20:00
wo 17/04/2024 - 20:00
30CC/Schouwburg
op het podium
50'
Ook geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar.

Ticketprijzen

€ 16 - check onze kortingen

Of het nu om oude goden, antieke helden, soldaten of sporters gaat, de verheerlijking van mannelijke kracht neigde doorheen de geschiedenis vaak naar een viering van oorlog, agressie en geweld. Thor, naar wie de titel verwijst, is er een van de bekendste verpersoonlijkingen van. Hij kan een donderstorm ontketenen en leeft tot op de dag van vandaag voort als een van de superhelden in de Marvel-strips en -films, steevast afgebeeld met zijn Mjölnir, een hamer met veel te korte steel.

In de solo VanThorhout betreedt Alexander Vantournhout het podium als Thor, en gaat hij aan de slag met zijn eigen Mjölnir. Al snel wordt de relatie tussen object en performer ambigu. Wanneer verlies je de kracht om deze zware hamer te manipuleren? Wanneer neemt de hamer het over en wordt hij oncontroleerbaar? Wat als al deze beelden van macht uiteenvallen? Kracht en kwetsbaarheid komen samen in fysiek beheerste voorstelling die reflecteert op mannelijke macht.

In de pers

  • “Kwetsbaarheid en kracht, Alexander Vantournhout bracht ze nog nooit zo mooi samen als in zijn nieuwe solo. Het zijn misschien wel de vijf mooiste minuten dans die we dit seizoen al hebben gezien.” (**** De Standaard)
  • “Kracht en kwetsbaarheid, volwassenheid en onschuld komen samen in VanThorhout, een voorstelling die slechts een uur duurt, maar waarvan de kracht lang nazindert.” (Pzazz)
  • “Het is alles tegelijk, ongetwijfeld. Het is de vernuftige dramaturgie en enscenering die al deze parameters zo manipuleert dat betekenis en emotie ontstaan. VanThorhout is een fysiek beheerste voorstelling die een ondeugende, pikante reflectie inhoudt op mannelijke macht en daarbij eerlijk en subtiel de verantwoordelijkheid van zowel de auteur/performer als de toeschouwer mobiliseert.” (Pzazz)

Credits

www.notstanding.com

choreografie en uitvoering Alexander Vantournhout artistiek assistent Emmi Väisänen dramaturgie Rudi Laermans, Sébastien Henderickx prop design Tom De With en Willy Cauwelier podium Willy Cauwelier lichtontwerp Bert Van Dijck kostuumontwerp Patty Eggerickx outside eye Charlotte Cétaire, Anneleen Keppens, Esse Vanderbrugge en Sandy Williams object manipulation outside eye Simon Janson en Sebastian Berger met dank aan Bojana Cvejić, Ben Mcewen, Tom Van der Borght technische coördinatie Rinus Samyn techniek op tour Tijs Bonner en Bram Vandeghinste company manager Esther Maas productiemanager Barbara Falter en Aïda Gabriëls spreiding Frans Brood Productions productie not standing coproductie Kunstencentrum VIERNULVIER (Gent), Le CENTQUATRE (Parijs), Les Subsistances – SUBS (Lyon), Les 2 Pôles Nationaux des Arts du Cirque normands – La Brèche (Cherbourg) en le Cirque-Théâtre d'Elbeuf, 3 bis f - centre d'arts contemporains (Aix-en-Provence) met de steun van la Fondation d’entreprise Hermès in het kader van het New Settings-programma Alexander Vantournhout is artiest-in-residentie in Kunstencentrum VIERNULVIER (Gent), artiste associé van le CENTQUATRE (Parijs) en Cirque-théâtre Elbeuf en Cultureel Ambassadeur van de stad Roeselare. Alexander Vantournhout wordt gesteund door de Fondation BNP Paribas voor de ontwikkeling van zijn projecten met de steun van de Vlaamse Overheid foto Bart Grietens

Kijk ook eens bij:

LIMP

Ugo Dehaes / kwaad bloed
wo 20/03/2024 - 20:30