Bestel met combinatiekorting (vanaf 4 voorstellingen) >>> volg deze link

The Sound of Violin

met Lorenzo Gatto & Bruno Philippe, Veronique De Raedemaeker & Mathilde Wauters, Jolente de Maeyer & Nikolaas Kende, Laura Masotto, North Sea String Quartet en Aidan O'Rourke & Brìghde Chaimbeul
zo 02/06/2024 - 14:00 - 20:00
14.00 - 20.00 uur

Ticketprijzen

€ 25 (dagticket)

Met The Sound of … zetten we al enkele jaren een schitterende festivaldag neer, met klassieke en postklassieke concerten, met gevestigde waarden maar ook onontdekte pareltjes. Ook nu linken we ons thema aan de Koningin Elisabethwedstrijd, die in mei 2024 op viool zal focussen.

NIEUW! Extra headliners zijn violist Lorenzo Gatto en cellist Bruno Philippe, beiden laureaat van de KEW!

DAGSCHEMA

 • 14.00 - 15.00 uur: Jolente De Maeyer & Nikolaas Kende (Abdijkerk)
 • 14.20 - 15.00 uur: North Sea String Quartet (Kapittelzaal)
 • 15.15 - 16.15 uur: Aidan O'Rourke & Brìghde Chaimbeul (Abdijrefter)
 • 16.30 - 17.30 uur: Veronique De Raedemaeker & Mathilde Wauters (Abdijkerk)
 • 16.50 - 17.30 uur: North Sea String Quartet (Kapittelzaal)
 • 17.45 - 18.45 uur: Laura Masotto (Abdijrefter)
 • 19.00 - 20.00 uur: Lorenzo Gatto & Bruno Philippe (Abdijkerk)

(Tussen 15.00 en 15.30 uur kan je in de Abdijkerk ook nog de gregoriaanse vesperdienst bijwonen.)

PROGRAMMA

Extra headliners! Lorenzo Gatto & Bruno Philippe

Als headliners presenteren we je een duo met twee van de allerstrafste strijkers. Violist Lorenzo Gatto behaalde 15 jaar geleden de tweede plaats in de Koningin Elisabethwedstrijd (2009) en de publieksprijs Prix Musiq'3. Hij tekent voor een unieke samenwerking met de jonge cellist Bruno Philippe, die in 2017 laureaat werd tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. Zij werken voor ons een feestelijk, virtuoos en exclusief programma uit:

 • Met de Sonate voor viool en cello brengen ze hulde aan de kleurrijke en haast sprookjesachtige muziekstijl van Maurice Ravel. Diens fascinatie voor het exotische, de eeuwenoude Franse muziek en de klankwereld van zijn collega Claude Debussy zijn duidelijk in zijn stijl te horen. De Sonate voor viool en cello droeg hij trouwens op aan de in 1918 overleden Claude Debussy.
 • Daarnaast maakt Gatto een selectie uit de Sonates en Partita's voor viool solo van Johann Sebastian Bach. Zoals in al zijn werken combineert Bach verfijnd contrapunt met emotionele diepgang en spirituele dimensies. Deze solowerken zijn hoogtepunten in de barokmuziek en ze bieden een ongeëvenaarde rijkdom aan interpretatiemogelijkheden.
 • Afsluiten doen ze met de aanstekelijke Passacaglia HWV 432 van Georg Friedrich Händel, in de bewerking van de Noorse componist Johan Halvorsen. Halvorsen behield de oorspronkelijke thema's en variaties, maar paste ze minutieus aan om ze geschikt te maken voor de beide instrumenten. Dit virtuoos duet voor viool en cello is de gedroomde afsluiter van deze festivaldag

Veronique De Raedemaeker & Mathilde Wauters - Trillende snaren

Twee talenten van eigen kweek, dat zijn violiste Veronique De Raedemaeker en harpiste Mathilde Wauters. De voorbije jaren hadden de dames het uitermate druk met het winnen van allerlei prijzen en het bijwonen van masterclasses bij een keur aan eminenties. Ervaring genoeg dus om zonder meer zelf het podium op te stappen.
Dat doen ze vandaag met suites en fantasieën van bij onze zuiderburen. Met Claude Debussy en Camille Saint-Saëns zijn de grote namen van de Franse muziek vertegenwoordigd, terwijl ook onbekende pareltjes van Jean Cras en Henriette Renié opnieuw te ontdekken zijn. Tot slot knipogen de muzikanten met Manuel de Falla’s Suite Populaire Espagnole - voltooid na zeven jaar in Parijs te hebben gewoond - naar de spannende erfenis van de Franse meesters.

 • Fantaisie, Camille Saint-Saëns
 • Beau soir & Fleur des Blés, Claude Debussy
 • Suite en duo, Jean Cras
 • Andante Religioso, Henriette Renié
 • Suite Populaire Espagnole, Manuel de Falla

Jolente De Maeyer & Nikolaas Kende - Nordic Noir

Violiste Jolente De Maeyer en pianist Nikolaas Kende brengen een muzikale reis door het Hoge Noorden, gekenmerkt door zijn natuur en folklore, maar ook door de stilte en spiritualiteit. Ze combineren een eigentijdse componist als Pärt moeiteloos met romantici als Grieg en Sibelius. Door critici geprezen om hun ‘muzikale symbiose’, ‘doordringende lyriek’ en ‘krachtig maar poëtisch spel’ wordt het duo beschouwd als een van de leidende Belgische kamermuziekensembles. Met dit sfeervol programma vieren ze volgend seizoen hun twintigjarig bestaan als duo.
Na de bekroning met een Diapason Editors Choice van Jolente en de prijs Jonge Solist van het Jaar van VRT-Klara, bracht Warner Classics in 2016 de debuut-cd van het duo, Kreutzer Sonate, uit. Deze CD won een Gouden Label voor beste kamermuziekcd van het jaar van Klassiek Centraal. De Standaard schreef hierover: "Deze innemende recitalplaat wil je na de laatste track meteen opnieuw beluisteren". In 2020 kwam hun vervolgalbum Remains uit bij Evil Penguin Record Classics.

North Sea String Quartet (NSSQ) - albumvoorstelling 'Splunge'

Het North Sea String Quartet, met leden uit Nederland, Roemenië en Spanje, is hét Nederlandse jazzstrijkkwartet van dit moment. Violisten Pablo Rodríguez en George Dumitriu, altvioliste Yanna Pelser en cellist Thomas van Geelen schijnen een nieuw licht op het aloude strijkkwartet met hun uitgesproken improvisaties, innovatieve speelwijzen en eigenzinnige composities, geïnspireerd door moderne jazz, wereldmuziek, modern klassiek en EDM.
De groep deed al bijzondere projecten met Trio Da Kali, Lilian Vieira en Samora Pinderhughes en stond daarmee op festivals als North Sea Jazz, Salzburg Jazz & the City en November Music. De bandleden spelen in tal van aansprekende groepen en werken samen met diverse (inter)nationaal aansprekende musici. Drie van de vier kwartetleden maken bovendien deel uit van Tijn Wybenga’s AM.OK. Met een aanstekelijke en eigenzinnige mix van jazz, klassiek, global music en pop geeft North Sea String Quartet het strijkkwartet een eigentijds gezicht.
Bij ons presenteren ze het gloednieuwe album Splunge. Slechts 1 concert in ons land.

Laura Masotto - albumvoorstelling 'The Spirit of Things'

Laura Masotto is een klassiek geschoolde Italiaanse violiste, die voortdurend op ontdekkingstocht is. Ze begon als 5-jarige viool te studeren en begon haar carrière op 15-jarige leeftijd, waarbij ze concerten gaf in kamer- en symfonieorkesten door heel Europa. In 2019 bracht ze haar eerste soloalbum Fireflies uit. Haar laatste LP WE combineert strijkers met elektronica en verscheen midden 2021 op 7K! Records.
In 2022 begon haar samenwerking met het gerenommeerde Deutsche Grammophon. Ze componeerde het stuk Sol Levante voor de Noorse violiste Mari Samuelsen (ons niet onbekend na twee fantastische doortochten in onze Schouwburg). Verder maakte ze ook een muziekwerk voor danseres Marigia Maggipinto van het Pina Bausch TanzTheater. Ze tourde eveneens aan de zijde van pianiste Hania Rani en Joep Beving.
Dit jaar verscheen haar nieuwste album The Spirit of Things dat ze bij ons voorstelt tijdens haar enig concert in ons land.

Aidan O'Rourke en Brìghde Chaimbeul

De veelgeprezen folkmuzikante Brìghde Chaimbeul geeft Schotse folk een verrassend hedendaags gevoel. Geïnspireerd door de levende legende Rona Lightfoot, begon ze vanaf 7 jaar zelf doedelzak te spelen, en ontwikkelde ze een stijl geworteld in de Gaelische taal en cultuur. Door haar prachtige spel op de Great Highland bagpipe en de nieuw leven ingeblazen Schotse smallpipes brengt Chaimbeul deze instrumenten opnieuw tot leven.
Haar debuutalbum The Reeling bezorgde Brìghde een nominatie voor een BBC Radio 2 Folk Award. Uiteenlopende muzikanten als Colin Stetson, Sam Amidon en Anna von Hausswolff hebben hun liefde voor de plaat geuit en Super Furry Animals frontman Gruff Rhys nodigde Brìghde uit om met hem en James Yorkston samen te werken tijdens een speciale show in Kirkcaldy.
Het veelgeprezen debuut werd geproduceerd door Aidan O'Rourke en bracht het tweetal voor het eerst samen. Aidan O'Rourke is een gerenomeerde violist, componist en producer uit Edinburgh. Zijn wortels liggen in de Schotse en Ierse muziek, maar hij heeft de neiging om langs de randen van die tradities te zwerven. Hij is tevens lid van het gelauwerde LAU.
In nauwe samenwerking met Aidan O'Rourke ontwikkelt Brìghde Chaimbeul een compleet nieuwe manier van arrangeren voor pijpmuziek die de rijke texturale drones van de smallpipes benadrukt: indringend, repetitief, trance-opwekkend, betoverend. Samen verleggen ze op vakkundige wijze de grenzen van hun instrumenten en hun muziek. Hun geluid is rauw echt en ruig: ze laten overdaad achterwege en maken gebruik van de meest uitgeklede, viscerale en lyrische stemmen van hun instrumenten.
Het is ook een blij weerzien met de getalenteerde Brìghde Chaimbeul. In december 2022 stond ze al eens solo in 30CC/Predikherenkerk aan de zijde van de Zuid-Koreaanse Park Jiha.

In de pers

Over Veronique De Raedemaeker en Mathilde Wauters

 • Hopelijk zien we hen komend jaar terug verschijnen op dit podium met een even verrassend en opbeurend programma ! (Cultuurpakt)

Veronique De Raedemaeker is ook een van de Twintigers van Klara!

Over North Sea String Quartet

 • "I was really impressed, this is a group to keep your eyes and ears on!" (Mark Feldman)
 • "Het NSSQ is een van de rijkste strijkkwartetten die ik ken op het gebied van groove, texturele avonturen, spannende composities en improvisatie. Ze werken geweldig samen met solisten, maar ik luister het liefst naar ze als kwartet, niets meer niets minder." (Tijn Wybenga)

Over Chaimbeul - O'Rourke

 • "Simultaneously ancient and modern, profound and direct." (The Guardian)

Bekijk en luister online

Kijk ook eens bij:

Laureatenconcert Viool

Belgian National Orchestra o.l.v. Elias Grandy
wo 26/06/2024 - 20:00