The People United Will Never Be Defeated

Emmy Wils
zo 02/02/2025 - 11:00

Ticketprijzen

€ 14 - check onze kortingen

Hoe zou de wereld eruit zien als mensen van overal écht verenigd zouden zijn? In denken en doen, in hart en ziel? El pueblo unido jamás será vencido! - een verenigd volk zal nooit worden verslagen - is de eerste regel van het meest bekende strijdlied van het linkse verzet in Zuid-Amerika. Dit Chileense protestlied groeide uit tot een 20ste-eeuws meesterwerk.

In 1975 componeerde de Amerikaan Frederic Rzewski het monumentale werk The People United Will Never Be Defeated voor piano solo. Het bestaat uit een eenvoudig en krachtig thema met 36 variaties op bovenstaand protestlied. Rzewski heeft met dit variatiewerk een meesterstuk afgeleverd dat zijn plaats veroverd heeft naast de klassieke Goldberg-, Diabelli- en Paganinivariaties van Bach, Beethoven en Brahms.

Mensen verenigen, dat gaat niet zonder slag of stoot en worsteling is een inherent deel van ons mens-zijn. Dat komt ook tot uiting in de muziek: pianiste Emmy Wils moet fluiten, slaan met het pianodeksel, de echo van de klank in de pedaal vangen … Bijzondere technieken worden afgewisseld met zeer herkenbare harmonieën van het verleden. Dit stuk is ongetwijfeld een monument in de recente muziekgeschiedenis, een tour de force, en met een thema dat altijd actueel blijft.

De jonge pianiste Emmy Wils gaat de uitdaging aan. Je kent haar misschien van De Twintigers van Klara (2021) of van De Zes voor de Koningin Elisabethwedstrijd datzelfde jaar.

Veelzijdigheid troef, zo richtte ze samen met saxofonist Maarten Vergauwen Koi Collective op, dat zich focust op hedendaagse muziek en winnaar was van Supernova 2023. Ook theater is haar niet onbekend, met haar debuut bij TG Stan in Toulouse (2023). Zowel als soliste als in groep speelde Emmy al over heel de wereld en sleepte ze veel prijzen in de wacht. Voor haar is het meest belangrijke om haar boodschap kunnen communiceren via muziek en emotie.

Credits

met Emmy Wils (piano) foto Kevin De Borger

Bekijk en luister online

Kijk ook eens bij:

Corpus

Psallentes Dieric-Collectief
zo 06/10/2024 - 11:00

Iemands lief

Hans Ligtvoet en Roeland Hendrikx Ensemble
zo 03/11/2024 - 11:00