Sjostakovitsj Celloconcerto

Yibai Chen en Belgian National Orchestra
zo 22/10/2023 - 20:00
40' - pauze - 47'

Ticketprijzen

€ 25 (rang 1) - € 23 (rang 2)

check onze kortingen

De Chinese cellist Yibai Chen speelt het Celloconcerto nr. 1 van Dmitri Sjostakovitsj, een van de meest uitdagende stukken uit het cellorepertoire. Met dit virtuoze en emotionele werk behaalde Chen in 2022 de tweede prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd.

Het Eerste celloconcerto van Sjostakovitsj is een belangrijk werk uit de twintigste-eeuwse celloliteratuur. Het stuk werd in 1959 gecomponeerd voor de beroemde cellist Mstislav Rostropovich. De frisse, intens ritmische eerste en derde bewegingen contrasteren met de melancholische tweede beweging. Met een viernotenmotief – DSCH – zette Sjostakovitsj bovendien meermaals zelfbewust zijn muzikale handtekening. Het stuk is een voorbeeld van Sjostakovitsj's karakteristieke stijl, waarin hij elementen uit de Russische volksmuziek combineert met moderne harmonieën en dissonante klanken.

Dirigent Hugh Wolff en het Belgian National Orchestra wagen zich daarna aan de Derde symfonie van Beethoven, ook wel Eroica genaamd. Dat werk is niet alleen merkwaardig door zijn vorm, maar vooral ook door zijn inhoud. Beethoven droeg de symfonie op aan de revolutionaire Napoleon Bonaparte, maar nadat Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond, veranderde Beethoven zijn mening en verwijderde hij de opdracht. Toch behoudt deze symfonie haar programmatisch karakter en verklankt Beethoven hierin zijn bewondering voor heldhaftige idealen. Uiteindelijk liet hij het werk publiceren met als ondertitel “Sinfonia eroica, composta per festeggiare il sovvenire di un grand’uomo” (“Heroïsche symfonie, gecomponeerd om het aandenken van een groot man te vieren”).

  • Dmitri Sjostakovitsj, Cello Concerto nr. 1, op. 107
  • Ludwig van Beethoven, Symfonie nr. 3, op. 55, Eroica

In de pers

"Le Chinois Yibai Chen … tout chez lui est chaleur, rondeur, lumière et surtout liberté. Il ne joue pas du violoncelle, il respire, chante, raconte la musique, avec un naturel égal à sa maîtrise technique." (Martine Mergeay in La Libre Belgique)

Credits

met Yibai Chen (cello) en Hugh Wolff (dirigent) orkest  Belgian National Orchestra

www.nationalorchestra.be/nl


Kijk ook eens bij:

Laureatenconcert Viool

Belgian National Orchestra
wo 26/06/2024 - 20:00