Opbrouck & Brahms

Wim Opbrouck en Vlaams Radiokoor
zo 03/03/2024 - 20:00
80' zonder pauze

Ticketprijzen

€ 20 (rang 1) - € 18 (rang 2)

check onze kortingen

Johannes Brahms is een icoon. Zeg Johannes, en je weet dat het om Brahms gaat. Maar hoe goed kennen we Brahms echt? Hoe dicht laat hij ons bij zich komen in zijn muziek?

De grote thema’s van deze klassieker, verdriet en hoop, worden universeel en tastbaar gemaakt: het wordt een nog menselijker requiem waarin herkenning, verbeelding en troost centraal staan. Brahms’ Ein Deutsches Requiem toont de 19de-eeuwse mens in zijn zoektocht naar verlossing bij verlies.

De 21ste-eeuwse versie van het Vlaams Radiokoor en Het Banket voert de zoekende en denkende mens van vandaag op: net zoals Brahms naar de juiste noten en melodieën zocht om een beetje troost en wat hoop te brengen in tijden van tegenslag, zo zoekt onze denkende mens de juiste woorden, de juiste lijnen, de juiste beelden om te troosten en te hopen.

Wim Opbrouck
speelt die zoekende mens. Hij tekent zich een weg door de duisternis, op zoek naar verlichting en hoop - tot hij wordt meegenomen op de hemelse noten van Brahms en Schumann.

  • Johannes Brahms, Ein deutsches Requiem op. 45
  • Robert Schumann, Kinderszenen, op. 15 (selectie)

een hertaald requiem

Het Banket creëert voor de voorstelling Opbrouck & Brahms een hertaalde en meer universele tekst, die het geloof overstijgt en de mens nog meer op de voorgrond plaatst. Een nog menselijker requiem.

In de originele tekst van het requiem lezen we over transformaties: graan wordt oogst, bladeren verdorren en worden aarde, de mens verlaat zijn aardse lichaam en gaat op in een hiernamaals,...

Het Banket gaat verder op dit hoofdthema, maar herschrijft de originele tekst. De nieuwe tekstbewerking neemt heel wat motieven over uit het Bijbelse origineel, maar zet die in een ruimer perspectief, zodat een heel breed publiek zich hierin kan herkennen.

Credits

www.vlaamsradiokoor.be

met Vlaams Radiokoor acteur Wim Opbrouck concept, tekst en regie Het Banket piano Jan Michiels en Inge Spinette sopraan Lore Binon bariton André Morsch