Focus op Strijkkwartet #1

Maxwell Quartet / opener: BL!NDMAN [strings]
Muziek, Klassiek
Jongeren (12+)
2 uur

Ticketprijzen

€ 22 (rang 1) - € 20 (rang 2) - € 15 (rang 3)

check onze kortingen

Focus op Strijkkwartet

Het genre strijkkwartet wordt vaak gezien als de ultieme test voor componisten: acht handen van vier mensen die in een spontane interactie als een eenheid klinken.

We geven de Schouwburg twee maal in de handen van de allerbeste strijkkwartetten van dit moment: Maxwell Quartet en Quatuor Danel. En ook de jonge generatie komt aan bod: EVE en BL!NDMAN [strings].

Welkom in het huis van het strijkkwartet!

Maxwell Quartet - Beethoven & Haydn

duur: 20.40 - 22.00 uur

In 2019 verblufte het Maxwell Quartet ons publiek met een schitterend middagconcert. Nu komen de vier jonge Schotten terug, met Beethovens befaamde Harfen-kwartet. Het programma start met Haydns Lobkovitz-kwartet en eindigt ook deze keer met enkele Schotse folksongs, door hen zelf bewerkt voor strijkkwartet.

Ludwig van Beethoven componeerde zestien strijkkwartetten. Zijn voorganger Joseph Haydn wordt beschouwd als de ‘uitvinder’ van het strijkkwartet en schreef maar liefst 68 strijkkwartetten. Met dit concert eert Maxwel Quartet beide grootmeesters.

Het Schotse Maxwell Quartet is anders dan andere kwartetten. “We love beer! And we love playing music.” Dan zijn ze in Leuven aan het juiste adres. Vier vrienden die samen opgroeien, Schotse volksmuziek spelen en uitgroeien tot een bijzonder strijkkwartet.

  • Joseph Haydn, Strijkkwartet op. 77 nr. 1, “Lobkowitz
  • Ludwig van Beethoven, Strijkkwartet op. 74 "Harfen"
  • Schotse folksongs

opener: BL!NDMAN [strings] – Reich & Hosokawa

duur: 20.00 - 20.30 uur

Op deze avond geven we ook graag een kans aan de jonge generatie om zich te tonen. Zij betreden als eerste het podium en bewijzen in 30’ dat ze de grootmeesters van de toekomst zijn.

BL!NDMAN [strings] speelt Triple Quartet van Steve Reich dat ze net op cd hebben opgenomen. In dit stuk bewijst Reich dat hij geen orkest nodig heeft om indruk te maken met rijke texturen. In Silent Flowers hoor je dat Toshio Hosokawa zijn esthetiek graag laat beïnvloeden door zijn relatie met de natuur en de kosmos.

In de pers

over Maxwell Quartet: “Deze vier jonge Schotten leggen de lat hoog. Inventiviteit, ritmische energie en onberispelijke intonatie” (France Musique)

Credits

www.maxwellstringquartet.com

met Colin Scobie (viool), George Smith (viool), Elliott Perks (altviool) en Duncan Strachan (cello) foto Louise Mather

www.blindman.be

met Stefanie Van Backlé (viool), Femke Verstappen (viool), Monica Goicea (altviool) en Suzanne Vermeyen (cello) artistieke leiding en arrangementen Eric Sleichim foto Michiel De Vijver

Kijk ook eens bij:

Focus op Strijkkwartet #2

Quatuor Danel / opener: EVE String Quartet
do 10/03/2022 - 20:00