De Bastaard

Het Zuidelijk Toneel
do 02/03/2023 - 13:30
do 02/03/2023 - 20:00
Theater, Concert
Overdag
90'

Ticketprijzen

  • pay what you can: € 8 - € 12 - € 16 - € 18 - € 20
  • € 3,20 voor UiTPAS met kansentarief
  • geen andere kortingen

Reis naar verleden en toekomst

“Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand.” Aan het woord is Rashif El Kaoui. Samen met Ahmet Polat en Laryssa Kim reconstrueert hij de route van zijn vader, die vanuit Marokko naar België reisde en stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend. Ahmet gelooft dat een reis de beste stap zou zijn voor Rashif, om zichzelf beter te begrijpen.

De voorstelling is meer dan Rashif zijn reisverslag. Het zou ook het verhaal van Ahmet, Laryssa of jou kunnen zijn. Want misschien wist je het nog niet, maar uiteindelijk zijn we allemaal bastaard. De voorstelling vormt een ritueel, een poging een eigen plek te vinden in onze tijd.

Ahmet is wereldbekend als fotograaf en documentairemaker, hij was fotograaf des Vaderlands. Rashif is schrijver, acteur en de man met de mooiste stem van Vlaanderen. Laryssa zorgt voor live muziek. Met film, slam poetry, muziek, proza en vertelling geven zij inzicht hoe de blik van anderen ons denken beïnvloedt, en leidt tot een constant dubbel bewustzijn. De Bastaard is ritmisch, scherp van taal, indringend, oprecht en laat je niet onberoerd achter.

“In elk koningsdrama heb je de bastaard die ook zijn deel van de koek opeist. Altijd negatief geportretteerd. Wij herstellen dat beeld in ere want de toekomst is niet alleen aan de vrouw, ook zeker aan de bastaard.” - Piet Menu, artistiek leider Het Zuidelijk Toneel

In de pers

  • “De Bastaard van Rashif El Kaoui is een indringend en ontroerend pamflet dat nog lang nagonst “ (****De Volkskrant)
  • El Kaoui heeft alles in handen om zijn pamflet van een bastaard uit te laten groeien tot, in meer dan één betekenis, de voorstelling van zijn leven.” (****Het Nieuwsblad, Guy Van Vliet)
  • Het is een betekenisvolle artistieke statement: het verhaal van El Kaoui blijft van hem en wordt niet ter consumptie of voor oppervlakkige empathie aan het publiek voorgeschoteld. In plaats daarvan eist hij ruimte voor poëtische abstractie op – en daarmee autonoom bestaansrecht, én als kunstenaar én als ‘bastaard” (Theaterkrant)

Credits

www.hzt.nl

een productie van Het Zuidelijk Toneel door Rashif El Kaoui, Ahmet Polat en Laryssa Kim Tekst en spel Rashif El Kaoui muziek en spel Laryssa Kim video en spel Ahmet Polat eindregie Lucas De Man artistiek advies Piet Menu productie Ellen van Bunnik techniek Tom Ijpelaar kostuum Jolanda van de Ven stage video Birke Wobbes stage productie Sascha de Jong pakken met dank aan Bonnesuits

Kijk ook eens bij:

Us, (k)now - geannuleerd

hetpaleis & NTGent/ Dalilla Hermans
ma 24/04/2023 - 13:30
Geannuleerd
ma 24/04/2023 - 20:00
Geannuleerd