Bestel met combinatiekorting (vanaf 4 voorstellingen) >>> volg deze link

Corpus

Psallentes Dieric-Collectief
zo 06/10/2024 - 11:00

Ticketprijzen

€ 14 - check onze kortingen

Met gregoriaans en polyfonie roept Corpus het lijden, sterven en wenen op in het werk van de Leuvense meester Dieric Bouts. Hendrik Vanden Abeele stelt een jong Psallentes DIERIC-collectief samen met een zestal zanger/zangeressen en een blokfluitiste. Ze brengen indringende gezangen uit de 15de eeuw. Een ware soundtrack bij een aantal van de schilderijen van Bouts.

Het lijdende stervende en beweende lichaam vormt een belangrijk deel van het oeuvre van de Leuvense schilder Dieric Bouts. Zo schilderde Bouts het lichaam dat zal sterven (Laatste Avondmaal), het gemartelde lichaam (Martelingen van de Heilige Erasmus en van de Heilige Hyppolytus), het lijdende lichaam (Man van Smarten), het dode lichaam dat begraven (Graflegging) en beweend (Bewening) wordt. Daarnaast is er ook het brood dat in lichaam verandert (Triptiek Heilig Sacrament), of het lichaam dat voedt en gevoed wordt (Maria met Kind).

Dit doet ons nadenken over hoe de late middeleeuwer, zoals Bouts, naar het lichaam keek, en hoe we dit met muziek kunnen evoceren.

Je hoort gregoriaans en polyfonie uit de 15de eeuw. Het gregoriaans komt uit Vlaamse bronnen van de late 15de eeuw. De polyfonie is van onder andere Jacob Obrecht, Josquin Desprez en Jacob Clement.

Onder impuls van het Fonds Dirk Snellings stelde Hendrik Vanden Abeele een ‘jong Psallentes’ samen. Daarmee wordt eer betoond aan zanger Dirk Snellings, stichter van het tot aan zijn dood in 2014 zo succesvolle Capilla Flamenca.

Credits

www.psallentes.be

artistieke leiding Hendrik Vanden Abeele met zes zangers/zangeressen waaronder Lisa De Rijcke en Veronica Samyn (blokfluiten) foto Marcel Van Coile

Kijk ook eens bij:

Czech that!

Pavel Haas Quartet en I SOLISTI
zo 13/10/2024 - 14:30
zo 13/10/2024 - 18:00

Bach na Berlijn

Frank Theuns, Sophie Gent en Bertrand Cuiller
zo 24/11/2024 - 11:00

The water is wide

Lore Binon en Philippe Thuriot
zo 12/01/2025 - 11:00

Laatste adem

Trio Orelia
zo 18/05/2025 - 11:00