Bruegel

Lisaboa Houbrechts & Toneelhuis
di 26/10/2021 - 20:00
Theater
Nieuw talent
2 uur

Ticketprijzen

€ 16 (rang 1) - € 14 (rang 2) - € 11 (rang 3)

check onze kortingen

Met Bruegel maakt Lisaboa Houbrechts een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij leefde. De figuur die de toeschouwer zal meenemen op een reis door de tijd is de Dulle Griet: de vrouw die als ‘manwijf’ wordt beschimpt omdat ze objecten rooft voor de hel. Maar wat als ze die voorwerpen net probeerde te redden? Lisaboa Houbrechts maakt een vertelling aan de hand van die verloren gegane objecten.

Na het gedurfde 1095 (2017) en de controversiële Hamlet (2018) neemt Lisaboa Houbrechts met het nieuwe Bruegel opnieuw een duik in de geschiedenis. Lisaboa werkt in de stijl die haar kenmerkt: wild en groots, vol gevoel voor schoonheid en sensualiteit. Met evenveel aandacht voor de kracht van het detail als Bruegel de Oude, wekt ze zijn leefwereld op scène tot leven.

Lisaboa over Bruegel: “Verhalen uit de geschiedenis zitten achter gesloten deuren. Ze zijn gemanipuleerd, gewist, vergeten of tot een heldere gebeurtenis gereduceerd. Met Bruegel bouw ik daarom een groot web rond enkele denkbeeldige objecten. Die werden overgeleverd uit de Lage Landen, een gebied dat in die periode werd opgeschrikt door religieus conflict, hongersnood, en het traag uitbreken van de Kleine IJstijd. Zo probeer ik een specifieke blik te werpen op het ontstaan van Dulle Griet, het werk van Bruegel, de relatie tussen het persoonlijke, het politieke en de Gouden Eeuw –een tijdperk dat als een vloedgolf omhoogrijst en een dramatische val naar voren doet.”

  • Met gratis inleiding door dramaturg Erwin Jans om 19u15 in de foyer.

In de pers

“In Bruegel trekt Lisaboa Houbrechts alle registers open: dit is visueel verbluffend theater waarin een weelde van ideeën wordt opengespreid”. (★★★★ De Morgen)

Credits

tekst en regie Lisaboa Houbrechts met Anne-Laure Vandeputte, Rand Abou Fakher, Louise Bergez, Lobke Leirens, Romy Louise Lauwers en Andrew Van Ostade scenografie Oscar van der Put muziek Barokensemble Harmonia Sacra en Mostafa Taleb (kamancheh, compositie) regie-assistentie, dramaturgie Pauwel Hertmans productie Toneelhuis en Kuiperskaai ontwikkeld in Co-laBo coproductie Le Phénix, Scène National de Valenciennes, Needcompany, La Villette (Paris) met de steun van Tax Shelter v/d Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter, Belfius, Culturele samenwerking Vlaamse Gemeenschap en regio Hauts-de-France foto Kurt Van der Elst

Bekijk en luister online