Vechtstuk

DE HOE (voorheen Hof van Eede & de KOE)
di 21/03/2023 - 20:00

Ticketprijzen

€ 16 - check onze kortingen

Bijna tien jaar na de dialoog waarmee het voor Hof van Eede (nu DE HOE) begon – Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe – brengt DE HOE opnieuw een dialoog gespeeld door Ans Van den Eede en Greg Timmermans. In die 10 jaar is de wereld wel degelijk ergens naartoe gegaan en zijn deze ‘late twintigers' nu ‘late dertigers, bijna veertigers’ geworden.

Vechtstuk begint meteen met een knal – een kletterende ruzie tussen een man en een vrouw, een koppel. De verwijten vliegen in het rond, over banale details en onoverkomelijke breekpunten, over het groot- en kleinmenselijke, wanhopig en woedend. Tot het laatste onvertogen woord gevallen is en de strijdende partijen door hun munitie heen zijn.

Dan begint het stuk écht. Want hoe geraak je terug on speaking terms nadat het onzegbare gezegd is? Kan er op de verschroeide aarde nog iets van medemenselijkheid kiemen? Of liefde? Hieronder schuilt een politieke vraag: hoe kunnen mensen die elkaar verbaal mismeesterden terug op verhaal en tot gesprek komen? Hoe raap je de scherven bijeen zonder je te snijden? Want het blijft spannend: een smeulende veenbrand kan bij de minste windstoot weer opflakkeren.

In de pers

  • Vechtstuk vat op slimme, gevoelige en geestige wijze een moderne (middenklasse) relatie in al haar facetten en nuances. Het koppel op scène komt erachter dat in de oorzaak van hun crisette ook de oplossing schuilt: communicatie en wederzijds begrip. Dat klinkt misschien melig, maar is moediger dan het lijkt. En het maakt het persoonlijke toch weer een beetje politiek.” - (****De Standaard)
  • “Samen met Wannes Gyselinck componeerde Van den Eede een tekst waarvan de zinnen even uitgebeend zijn als de teksten van Gerardjan Rijnders, de Nederlandse koning van de minimalistische theaterdialoog. Qua inhoud lijkt de tekst à la Anton Tsjechov te flirten met existentiële stilstand van beide personages.” – (**** Focus Knack)
  • "De manier waarop een banale situatie (een waterlek) uitmondt in een steeds verder uitwaai­e­rende metafoor over de toestand van hun relatie is meester­lijk." (****De Morgen)

Credits

www.dehoe.be

tekst Wannes Gyselinck en Ans Van den Eede met Greg Timmer­mans en Ans Van den Eede techniek Bart Mommer­ency kostuums Marlene De Smet met dank aan CAMPO, NONA en Cie de KOE met steun van de Vlaamse Overheid en Stad Gent foto Koen Broos