Sacré Satie

Jan Michiels
zo 08/10/2023 - 11:00

Ticketprijzen

€ 25 (rang 1) - € 23 (rang 2)

check onze kortingen

Erik Satie was een zonderling, maar wel een hoogst creatieve! Zelf zag hij zich als een componist “die zeer jong terechtgekomen was in een zeer oude wereld”. Tradities lapte hij aan zijn laars, voor gevestigde waarden had hij weinig ontzag. Ongegeneerd ging hij zijn eigen weg, op zoek naar onvoorwaardelijke muzikale vrijheid.

In dit drieluik rond componist Erik Satie focust elk deel op één aspect van zijn kunstenaarschap: eerst zijn kronkelige geloof, daarna zijn talent voor satire en tot slot zijn voorliefde voor absurditeiten.

10.00 uur: Intro
11.00 uur: Sacré Satie
14.30 uur: Salon Satie
17.30 uur: Satire Satie

-----

In Sacré Satie plaatst Jan Michiels Saties pianowerk Uspud tegenover Liszts Via Crucis. Beide stukken zijn religieus, maar waar bij Liszt de devotie overheerst, neemt bij Satie de verwarring de bovenhand. Alleen al de titel – Ballet catholique – doet allicht heel wat wenkbrauwen fronsen.

Extra

Intro 10.00 uur: Pieter Bergé schetst een klein portret van Satie en overloopt de drie concertprogramma’s.

In en rondom de verschillende concerten zorgt kunstenares Lise Bruyneel voor extra sfeer met geraffineerde en video’s en pittige tekstcollages uit geschriften van Satie en sommige van zijn al even excentriek tijdgenoten.


programmablaadje

Credits

muziek Erik Satie en Franz Liszt met Jan Michiels (piano) foto Jochen Schollaert

www.festival2021.be