Rachmaninov Suites

veelbeLEUVENd

Pianoduo Lenny Bui-Vandeput & Kirsten Gedeshi
zo 10/12/2023 - 11:00

Ticketprijzen

€ 10 | € 6 (-26 jaar) - check onze kortingen

In 2023 vieren we de 150ste verjaardag van Sergej Rachmaninov. Om dit feestjaar in schoonheid ad te sluiten, brengt het pianoduo Lenny Bui-Vandeput & Kirsten Gedeshi zijn wervelende Pianosuites voor twee piano’s. Rachmaninov staat bekend om zijn virtuoze pianomuziek en deze suites zijn daar absoluut een voorbeeld van.

Eerst horen we een hartstochtelijke Fantasie-Tableaux, waarin hij tal van natuurtaferelen oproept zoals kabbelend water en het tjirpen van vogels. De jonge Sergej had dit werk speciaal opgedragen aan zijn grote voorbeeld Tsjaikovski, wat hij wist te vertalen in zijn rijkgekleurde muzikale texturen en de overweldigende en weelderige expressiviteit.

Dit jeugdwerk staat in schril contrast met zijn tweede Suite, een van de grootste en belangrijkste werken in de formatie met twee piano’s. Het werk wordt gekenmerkt door onderliggende nostalgie, bevat hartstochtelijke climaxen en wordt gekleurd door zijn compositorisch meesterschap. De partijen van de twee piano’s zijn meesterlijk versmolten met elkaar waardoor ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. De virtuositeit en lyriek die de muziek van beide pianisten vergt is bijzonder indrukwekkend.

Dit Leuvens pianoduo, dat zijn oorsprong vindt in het Koninklijk Conservatorium te Brussel, bestaat sinds 2019. Momenteel volmaken ze een master kamermuziek in deze specifieke formatie. Twee piano’s, onder het toeziend oog van Liebrecht Vanbeckevoort en Julien Libeer.

Sergej Rachmaninov,
Suite nr. 1, op. 5
Suite nr. 2, op. 17

meer info in het programmablaadje

----------------

veelbeLEUVENd jong klassiek

Leuven is een nieuwe concertreeks rijker! In veelbeLEUVENd presenteren we klassieke muziek met jong Leuvens talent. Leuven barst immers van het talent en heeft een rijk klassiekemuziekleven. Met deze reeks bieden we jonge enthousiaste musici de broodnodige concertkansen aan het begin van hun carrière. Uniek aan deze reeks is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.

“veelbeLEUVENd is een droom die uitkomt, het is een nieuwe reeks waar jong Leuvens muziektalent in de kijker staat. Maar wat deze reeks echt uniek maakt is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.” Lenny Bui-Vandeput

    Credits

    piano Kirsten Gedeshi en Lenny Bui-Vandeput