Pleasant Island

CAMPO, Silke Huysmans en Hannes Dereere
Theater
60'

Ticketprijzen

€ 16 - check onze kortingen

Verborgen in de Stille Oceaan ligt het kleine eiland Nauru of “Pleasant Island”. Het is één van de kleinste landen ter wereld. De geschiedenis van deze plek lijkt wel een parabel voor onze moderne tijd die wordt verteerd door kolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologie.

Na de ontdekking van een enorme fosfaatvoorraad, werd het eiland onder Australisch toezicht in sneltempo leeg gegraven. Tot alle natuurlijke rijkdom was uitgeput en er niets meer overbleef. Vandaag staat Nauru vooral bekend om het openhouden van Australische vluchtelingenkampen in ruil voor een grote som geld van de Australische regering. In een poging om te voorkomen dat negatief nieuws de buitenwereld bereikt, besloot de Nauruaanse regering om journalisten en onderzoekers de toegang tot hun eiland te weigeren.

Silke en Hannes kregen in de zomer van 2018 uitzonderlijk de toestemming om het eiland enkele weken te bezoeken. In deze post-apocalyptische setting proberen ze de historische, ecologische en humanitaire uitputting van het eiland en bij uitbreiding van onze hele planeet vast te leggen. In Pleasant Island gebruiken Silke en Hannes hun persoonlijke smartphones om de toeschouwer op sleeptouw te nemen met geluidsopnames en beelden uit hun onderzoek op Nauru. Welke uitzichten blijven er over op een plek die ecologisch en economisch ten gronde werd gericht en elk jaar dieper zinkt in de steeds stijgende zeespiegel?

Engelstalige voorstelling, met Nederlandse boventiteling

in het kader van Warm Alarm festival.

In de pers

“…hartverscheurende whatsappjes op Huysmans smartphone.” (**** De Volkskrant)

Credits

van Silke Huysmans en Hannes Dereere dramaturgie Dries Douibi productie kunstencentrum CAMPO coproductie Kunstenfestivaldesarts, SPRING Festival Utrecht, Beursschouwburg, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Veem House For Performance, Theaterfestival SPIELART München en De Brakke Grond beeld Vlad Sokhin