Missa Maria Zart

Jacob Obrecht

Cappella Pratensis
wo 04/05/2022 - 20:30
inleiding: 45' - concert: 75'

Ticketprijzen

€ 22 - check onze kortingen

Cappella Pratensis waagt zich aan een absoluut meesterwerk van Jacob Obrecht. De unieke Missa Maria Zart is niet alleen de langste, maar ook de uitbundigste mis uit de renaissance.

Het rusteloze bestaan van Jacob Obrecht (1457-1505) bracht deze befaamde polyfonist ook meermaals over de Alpen naar het kunstminnende hof van Ercole d’Este, de hertog van Ferrara. Met de virtuoze Missa Maria Zart (Mis voor de zachte Maria) zet Obrecht een van de langste tot nog toe bekende miscomposities op zijn naam.

Zingen uit de oorspronkelijke notatie is het handelsmerk van de Cappella Pratensis. Omdat de mis slechts in een set gedrukte stemboekjes is bewaard, vervaardigde het ensemble samen met de Alamire Foundation een nieuw handgeschreven koorboek, waarmee het niet enkel in Vlaanderen maar ook in de Verenigde Staten rondtrekt.

Passie van de Stemmen

Leuven en polyfonie zijn sinds jaar en dag met elkaar verbonden. De muziek die ten tijde van de Vlaamse primitieven in de stad te horen was, weerklinkt vandaag opnieuw in harmonie met de architectuur van de Abdijkerk van Park in Heverlee.

Passie van de Stemmen brengt schitterende muziek uit de Lage Landen en polyfone meesterwerken gecomponeerd voor Rome, Napels, Londen en Wenen.

In de pers

“Cappella Pratensis beweegt zich in het topsegment … onopgesmukt, naadloos en met volmaakte zuiverheid maken deze prachtige acht stemmen zich los” (Opusklassiek)

Credits

www.cappellapratensis.nl

artistieke leiding Stratton Bull foto Hans Morren