Passie van de stemmen-najaar 2021


Een meerstemmig jubileum

2021 is een jubileumjaar voor de polyfonie. De Alamire Foundation viert in 2021 zijn dertigste verjaardag. Als centre of excellence van de KU Leuven en creative ambassador van de Stad Leuven engageert de Foundation zich sinds 1991 voor onderzoek en valorisatie van gregoriaans en polyfonie uit de Lage Landen. 30CC en Alamire werken al 30 jaar intens en graag samen om dit unieke erfgoed te laten weerklinken in kerken en abdijen.

Na het openingsconcert van het festival met Engelse muziek uit een manuscript van Petrus Alamire, verschuift de focus naar de tweede helft van de 16de eeuw. In 1521 zag Philippus de Monte het levenslicht in Mechelen, waar hij vermoedelijk als koorknaap werd opgeleid in de Sint-Romboutskathedraal. Zijn bloeiende carrière bracht hem in Italië, Engeland, Wenen en Praag, waar hij overleed in 1603. Hij was een van de meest productieve componisten van zijn tijd, met niet minder dan 1.200 madrigalen, 300 motetten en 40 missen op zijn actief.

Passie van de Stemmen neemt de gelegenheid te baat om het werk van deze minder bekende grootmeester de aandacht te geven die hij verdient.

Programma

Herbeleef

Missa O bone Jesu

The Tallis Scholars

Motetten

Stile Antico

DeVespers 1

Cappella Mariana