Infidèles (voorheen Trolösa)

tg STAN & de Roovers
za 12/02/2022 - 20:00
105' zonder pauze

Ticketprijzen

€ 16 (rang 1) - € 14 (rang 2) - € 11 (rang 3)

check onze kortingen

« Je hebt een voorstelling als deze drie elementen aanwezig zijn : het woord, de toneelspeler, de toeschouwer. Dat is al wat je nodig hebt, je hebt niets anders nodig om het mirakel te laten plaatsvinden. » - Ingmar Bergman, Na de repetitie

STAN keert terug naar het oeuvre van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Infidèles baseert zich op zijn gelijknamige scenario uit 1997 en op 'Laterna Magica', Bergmans autobiografie uit 1987.

Deze zoektocht naar de autobiografische dimensie van zijn werk vervalt niet in voyeurisme, biecht of psychologisering, maar toont aan hoe subtiel en meedogenloos Bergman menselijke verhoudingen blootlegde, waarbij hij zichzelf niet buiten schot hield. In Infidèles gaat ook Bergman in ik-persoon in dialoog met zijn personages.

Door een onbevangen theatrale lectuur komen de scherpzinnigheid en de menselijkheid, de vitaliteit en de humor van Bergmans oeuvre tot uiting. Het wordt een ongekunsteld eerbetoon, een liefdesverklaring, een gebaar van respect zonder in idolatrie te vervallen.

In 2018 creëerden STAN en de Roovers reeds de Franstalige versie (Infidèles) en speelden een 50-tal voorstellingen in Frankrijk, Zwitserland en Zweden. Nu volgt de Nederlandstalige creatie.

programmablad

In de pers

"Met het meesterschap dat hen eigen is, geven ze zich volledig over aan dit rollenspel dat niet louter vormelijk is, maar integendeel de complexiteit blootlegt van de gevoelens van deze mensen die elkaar beminnen en kwetsen tot de dood." (Le Monde)

"Een faliekant aflopende driehoekverhouding is het beginpunt. Maar wat zich ontplooit is vooral een adembenemend acteerspel, dat terloops de grenzen tussen acteur en personage volledig doet vervagen."
"Infidèles is vooral een geweldig uitgewerkte mise en abyme van verhalen, personages en acteurs die alle troeven van het theaterspel tentoonspreidt." (Etcetera, Jasper Delva. Even terzijde, er was ook overspel. 17/01/2022)

"De tekst van Infidèles zit vol knipoogjes naar Bergmans idee dat iedereen voortdurend een rol speelt en zelden echt eerlijk is. [...] Dat maakt van Infidèles een erg slimme en gelaagde voorstelling, onder een oppervlak dat leest als een soap en doet lachen als een komedie." (De Morgen, Ewoud Ceulemans. ‘Infidèles’ van tg STAN en De Roovers is één groot rollenspel, maar in welk genre? 17/01/2022)

"Dankzij het uitzonderlijk acteerwerk en het spel met aparté duizelen de gedachten tot lang na de voorstelling. [...] Dankzij de troeven van live acteerwerk is de voorstelling meer dan enkel een herwerking van een filmscenario: ze verscherpt zelfs het hele verhaal." (Pzazz.theater, Elie Agniel. Ingmar Bergman op scherp gesteld.16/01/2022)

Credits

tekst Ingmar Bergman van en met Ruth Becquart, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen productie STAN en de Roovers kostuums An D'Huys lichtontwerp Stef Stessel foto Stef Stessel

Bekijk en luister online