Het Mechels Koorboek

Een Vlaams topstuk

Huelgas Ensemble
za 06/05/2023 - 20:30
19.30 uur (inleiding) - 20.30 uur (concert: 70')

Ticketprijzen

€ 22 - check onze kortingen

Het Mechels Koorboek is een van de mooiste en best bewaarde muziekhandschriften die ons uit de zestiende eeuw zijn overgeleverd. Het werd rond 1515 gemaakt in het Mechelse atelier van meesterkalligraaf Petrus Alamire. De opdrachtgever was zeer waarschijnlijk de jonge keizer Karel V.

In 2007 werd het erkend als Vlaams topstuk.

Uit dit briljante koorboek stelde het Huelgas Ensemble een programma samen met religieuze muziek van Matthaeus Pipelare en Pierre de la Rue, de favoriete componist van Margareta van Oostenrijk. Pakkende polyfonie op het hoogste niveau!

 • - deuren 19.15 uur
  - inleiding 19.30 uur door David Burn in abdijkerk
  - concert 20.30 uur
  - einde voorzien rond 21.45 uur
  - parking : niet op neerhof, wel op parking abdijsite (blauwe zone) of Philipssite

 • in het kader van Passie van de Stemmen
 • programmaboekje

Passie van de Stemmen

Leuven en polyfonie zijn sinds jaar en dag met elkaar verweven. De Leuvense Alamire Foundation voert en stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar het gregoriaans en de polyfonie van de Lage Landen.

Het festival Passie van de Stemmen is het podium bij uitstek voor de resultaten van dat onderzoek en we willen dit met zoveel mogelijk luisteraars delen. Deze festivaleditie krijgt met uitvoerders uit Italië, Tsjechië, Nederland, Vlaanderen en Groot-Brittannië een extra Europees tintje.

Er ontstaat een unieke interactie tussen publiek, uitvoerders en onderzoekers die tot verdere verkenning en verdieping leidt, onder meer in de innovatieve en hoogtechnologische labo’s van de Library of Voices en het Huis van de Polyfonie, gelegen op de schitterende site van de Abdij van Park.

In de pers

"...Van Nevel is nog altijd de drijvende kracht en na een halve eeuw is de ontroering om de schoonheid van de polyfonie niet weg..." (De Tijd)

Credits

www.huelgasensemble.be

artistieke leiding Paul Van Nevel foto Damon De Backer

Bekijk en luister online