Exit

Geen iedereen zonder mij, geen ik zonder de ander.

Piet Van Dycke - Circumstances
zo 26/02/2023 - 17:00
55' (Exit) - 25' (docu)
8-108 jaar

Ticketprijzen

Vier individuen, die één collectief pad bewandelen, ontmoeten elkaar. In een grote, indrukwekkende installatie met een draaiende muur en zwevende deuren bewegen ze in en door de ruimte. Ze drijven elkaar aan, lopen, botsen, klimmen, dragen, balanceren en transformeren. Ze komen toe en vertrekken, ontmoeten en verlaten, verschijnen en verdwijnen. In hun zoektocht naar onafhankelijkheid hebben ze elkaar meer dan ooit nodig. Ze houden elkaar in evenwicht, maar brengen elkaar ook uit balans. Een flirt met risico …

We bewegen ons als mens sowieso altijd voort. Maar wat als je altijd ‘onderweg’ bent en nooit ergens kan thuiskomen? En wat met het spanningsveld tussen het individu en de groep?

EXIT is een spannende en impressionante circus- en dansvoorstelling waar beweging, partneracrobatie en balanceren samenvloeien. Choreograaf Piet Van Dycke nodigt voor deze voorstelling vier circusartiesten, elk gespecialiseerd in een andere discipline: bascule, straps, trapeze en acrodans. De thematiek valt samen met de inhoud: vier individuele disciplines in één collectieve taal.

Circumstances is het circus- en dansgezelschap onder artistieke leiding van Piet Van Dycke. Hij studeerde in 2018 als choreograaf af aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Sindsdien werkt hij als dans- en circusmaker, performer, coach en docent bij verschillende kunstorganisaties. Zo is hij al enkele jaren actief bij dOFt, fABULEUS, Cie Woest, TeaTime Company en LAP. De komende drie jaar zal hij werken onder PLAN, een ontwikkelingsplatform in Brabant (NL). Hij won de Jacques de Leeuw prijs in 2018 en in 2021 won hij de BNG Bank Dansprijs. Kenmerkend voor het werk van Van Dycke is de samensmelting van dans en circus, voor jong én oud.

documentaire over het maakproces van EXIT

Titel : Piet Van Dycke I EXIT
Regie: Sophie Tooten en Martin Kers

Documentairemaakster Sophie Tooten volgde Piet Van Dycke als jonge, gedreven choreograaf tijdens het maakproces van zijn eerste grote voorstelling, ‘EXIT’.

Samen met vier circusartiesten en de imposante ‘EXIT’-installatie reist hij van de éne naar de andere bijzondere residentie om een voorstelling te creëren die nooit lijkt te stoppen.
De docu toont ons de weg naar de première, het bloed/zweet/tranen/denk- en bouwwerk dat eraan voorafging.

Documentaire na de voorstelling EXIT. 
Duur: 25'

In de pers

  • “Piet Van Dycke put in zijn werk zowel uit hedendaags circus als dans. Dat zorgt voor speelse voorstellingen die opvallen door origineel gebruik van ruimte, objecten en lichamen. Hij gaat zijn thema’s te lijf door de interactie tussen beweging en acrobatiek en creëert zo beelden die zich energiek in steeds andere plooien weten te vouwen.” (Juryrapport BNG Bank Dansprijs 2021)
  • “Het stuk bouwt slim op naar een adembenemende apotheose (…) de performers hijsen zich de lucht in, glijden van de muur en zoeken met z’n vieren een balans die ze uiteindelijk ook vinden. Indrukwekkend (…) dé sensatie van het weekend.” - Exit op het Oerol-festival op Terschelling - (Filip Tielens - De Standaard)

Credits

www.circumstances.be

concept en choreografie Piet Van Dycke met Christopher Mc Auley, Luuk Brantjes, Samuel Rhyner en Will Blenkin muziek Bastiaan van Vuuren dramaturgie Marie Peeters installatie Arjan Kruidhof en Arjen Schoneveld scenografische ondersteuning Menno Boerdam vooronderzoek Bavo De Smedt, Marius Cavin en Raff Pringuet productie Circumstances coproductie Festival Circolo, DansBrabant, Theater op de Markt, HET LAB Hasselt, Circ’uit, Miramiro en Cirklabo met steun van PLAN, stad Leuven en Grensverleggers/deBUREN foto Will Blenkin

Bekijk en luister online