Dissident

Lara Staal / NTGent
ma 27/03/2023 - 19:00

Ticketprijzen

€ 12

De jongeren op scène zijn - vaak onbewust - experten geworden in het provoceren van de heersende autoriteit. Maar dit keer zijn de rollen omgedraaid en nemen zij het woord.

Wat betekent het om voortdurend de uitzondering te zijn? En wat vertellen de huidige regels en verwachtingen in het secundair onderwijs ons over de heersende ideeën over succesvol burgerschap? Op wat voor manier wordt het huidige onderwijs gedomineerd door werkdruk, prestatiedrang en bureaucratie? Op welke manier is onbewust racisme nog steeds bepalend voor wie tweede kansen krijgt en wie niet? Wat is er voor nodig om werkelijk te leren? En kan een docent meer zijn dan een doorgeefluik van kennis?

De Nederlandse theater- en programmamaker Lara Staal ging voor Dissident - samen met de Gentse muzikant, beatboxer en performer Serdi Faki Alici - op zoek naar jongeren die zich weigeren aan te passen aan de verwachtingen van het huidig onderwijs en machtsrelaties uitdagen. Hun blik houdt ons een spiegel voor. Wat kunnen we leren van datgene wat ons niet goed uitkomt?

Dissident is een mix van live spel en documentair filmmateriaal waarin ook ouders, docenten, jeugdwerkers en pedagogen aan bod komen. In 12 lessen leggen de jongeren de in hun ogen meest urgente problemen van het onderwijs bloot en formuleren ze een tegenvoorstel.

Een aanklacht tegen de mal die het huidige onderwijs vormt, waarin zij die ‘anders’ zijn en uit de boot vallen, nu zelf aan het woord zijn.

praktisch

  • Vanaf 18.00 uur is er gratis soep in de foyer, (zolang de voorraad strekt).

  • Aansluitend is er een nagesprek in de zaal met de artiesten en Leuvense jongeren.

  • programmaboekje

Credits

concept & regie Lara Staal Spel Seppe Jacobs, Isaac Van Weyenberg, Siham Lamrini, Haroun Couvreur, Serdi Faki Alici dramaturgie Eline Banken spel, coaching & muziek Serdi Faki Alici spelcoach Laurens Aneca scenografie Grischa Runge video ontwerp Pascal Poissonnier regieassistent Katelijne Laevens productieleiding & tourmanager Els Jacxsens, Klaas Lievens, Jeroen Vanluyten tourassistent & boventiteling Eline Banken technische productieleiding Raf Willems techniek Sander Michiels, Laurent Ysebaert publiekswerking Dirk Crommelinck, Saartje Cauwenbergh stage regieassistent Juno Kapur met de steun van The Belgian Tax Shelter foto Michiel Devijver

in samenwerking met UCLL en SOM