Delicate melodieën

veelbeLEUVENd

Trio Rasa
zo 18/02/2024 - 11:00

Ticketprijzen

€ 10 - € 6 (-26 jaar)

check onze kortingen

Het Rasa Trio is een getalenteerde groep muzikanten die zich toeleggen op de kunst van de kamermuziek. Het pianotrio werd opgericht door drie jonge muzikanten tijdens hun studies aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Violist Kasper Delrue, celliste Cèlia Brunet Vila en pianist Stijn Claeys brengen hun individuele vaardigheden en muzikale achtergronden samen om een unieke en meeslepende klank te creëren.

De naam Rasa, afkomstig uit het Sanskriet, kan worden vertaald als “smaak”, “emotie” of “essentie”. Het woord wordt vaak gebruikt in de context van kunst en esthetiek, waarbij het verwijst naar de emotionele of spirituele essentie die wordt opgeroepen door een bepaald kunstwerk. Die rijke en veelzijdige betekenis dient als constante inspiratie voor het trio en de kleuren die ze uit hun instrumenten halen.

Het Eerste Pianotrio van Arenski en de Seizoenen van Piazzolla zijn twee zeer verschillende muziekstukken, maar beide laten de expressieve en emotionele kracht van kamermuziek zien.

In het Trio van Arenski creëert het complexe samenspel tussen de viool, cello en piano een gevoel van intimiteit en samenwerking, waarbij elke muzikant op elkaar reageert en elkaar aanvult. Het stuk is vol van weelderige harmonieën en delicate melodieën, die een gevoel van verlangen en heimwee overbrengen.

De Seizoenen van Piazzolla vormen daarentegen een levendig en dynamisch tangostuk dat elementen van jazz, klassieke muziek en traditionele tangoritmes combineert. De muziek is vol van passie en energie, met syncopische ritmes en virtuoze solo’s die de technische vaardigheden van de muzikanten benadrukken.

  • Anton Arenski, Pianotrio nr. 1 op.32
  • Astor Piazzolla, Estaciones Portenãs

programmablaadje

-----------------------

veelbeLEUVENd - jong klassiek

Leuven is een nieuwe concertreeks rijker! In veelbeLEUVENd presenteren we klassieke muziek met jong Leuvens talent. Leuven barst immers van het talent en heeft een rijk klassiekemuziekleven. Met deze reeks bieden we jonge enthousiaste musici de broodnodige concertkansen aan het begin van hun carrière. Uniek aan deze reeks is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.

“veelbeLEUVENd is een droom die uitkomt, het is een nieuwe reeks waar jong Leuvens muziektalent in de kijker staat. Maar wat deze reeks echt uniek maakt is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.” Lenny Bui-Vandeput

Credits

met Cèlia Brunet Vila (cello), Kasper Delrue (viool) en Stijn Claeys (piano) foto Stijn Claeys