De Miskenden

LAZARUS / Stefaan Van Brabandt, Günther Lesage en Greg Timmermans
di 23/04/2024 - 20:00

Ticketprijzen

pay what you can: € 24 - € 21 - € 18 - € 15 - € 12

“Als mensen over Bach praten, gaat het niet over Bach, maar over klasse.
Door over Bach te praten, onderscheiden ze zich van zij die niet over Bach praten.
Over Bach praten is op een subtiele manier vertellen dat je veel geld hebt.” (uit: “De Miskenden”)

De Miskenden is niet meer -maar ook niet minder- dan een gesprek tussen 2 vrienden: de mislukte kunstenaar Peter D’Hondt en zijn oud-docent Beeldende Kunsten Mark Vanneste.

Mark Vanneste gaf al vroeg zijn artistieke ambities op en koos ervoor om les te geven aan de kunstacademie. Het enige artistieke succes dat Mark ooit behaalde, zijn twee kunstwerken op een rondpunt in Vlaanderen: één in Deinze en één in Overijse. Zijn oud-student en vriend Kris D'Hondt volhardt in zijn wanhopige pogingen om door te breken in de kunstwereld. Mark ziet het aan, met een mengeling van geamuseerdheid en medelijden.

De vrienden spreken maandelijks af om elke keer weer hetzelfde gesprek te voeren. Dat gesprek - doortrokken van cultuurpessimisme, levensverachting en misantropie - is een soort ritueel voor hen geworden, het biedt beiden troost en houvast. Mark en Kris weten zich in hun bestaan omsingeld door idioten, die overal middelmatigheid, lelijkheid en domheid verspreiden. Ze fulmineren samen gretig en vol overgave tegen de totale verdwazing van de media, tegen de snobs van de culturele elite en de patsers en proleten uit de showbizz.

Ze sparen niets en niemand. Ook zichzelf niet. Hun vlammende scheldtirade doet deugd, lucht op en is ook gewoon terecht, vinden ze.

Alleen jammer dat niemand naar hen luistert.

Deze nieuwe toneeltekst - geschreven op vraag van LAZARUS - van Stefaan Van Brabandt (bekend van o.a. Socrates, Marx en Sartre & de Beauvoir) kenmerkt zich door zijn gekende mix van humor en diepzinnigheid. De vele rake zinnen, scherpe observaties en filosofische gedachten die in de dialoog verweven zijn, maken van De Miskenden een bijzonder rijk en inspirerend stuk. Behalve bijtend en confronterend is de toon bovenal geestig en opgewekt, doorspekt met humor en ironie. En wijsheid.

In de pers

  • Lazarus brengt nieuwe voorstelling "De Miskenden" op de planken (Culture Club)
  • ‘Visueel niet vernieuwend, maar geestig en scherp is de tekst des te meer. Zeker in de mond van twee rasacteurs. (...) Een dialoog tussen twee verzuurde mannen voor wie de aftakeling is ingezet. Ze reflecteren over de lamentabele staat van de kunst, de wereld en zichzelf. Geen zin in? Ga toch kijken, want ze schieten raak.’ – Floris Baeke, De Standaard

Credits

tekst en regie Stefaan Van Brabandt spel Günther Lesage en Greg Timmermans productie theater arsenaal coproductie Perpodium met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid en Literatuur Vlaanderen speciale dank aan Nick Timmermans, Nicolas Callot en Gert Winckelmans

Bekijk en luister online