Brahms Hoorntrio

veelbeLEUVENd

Jonathan Van der Beek, Emile Daems en Kirsten Gedeshi
zo 17/03/2024 - 11:00

Ticketprijzen

€ 10 - € 6 (-26 jaar)

check onze kortingen

Het trio van Leuvenaar Jonathan van der Beek (hoorn), Emile Daems (viool) en Kirsten Gedeshi (piano) ontstond binnen de muren van het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Zij bundelen hun diepste muzikaliteit, hun technisch meesterschap en hun vakmanschap te samen om een van de meest gevierde en majestueuze kamermuziekwerken van Johannes Brahms te brengen, samen met het onbekendere Zes stukken voor hoorn, viool en piano van Hans Abrahamsen. Hoewel er 120 jaar tussen beide stukken zit, bouwt dit trio een brug tussen twee stukken van componisten die misschien wel meer met elkaar te maken hebben dan op het eerst zicht lijkt.

Wat we nu beschouwen als een vaste waarde in het kamermuziekrepertoire, was in de tijd van Johannes Brahms een erg ongewone bezetting. Dit hield hem niet tegen om van dit Hoorntrio een instrumentaal en muzikaal statement te maken. Kenmerkend aan dit werk is het hartverscheurend ontroerende adagio, waarin Brahms zijn verdriet om zijn overleden moeder verwerkte met schitterende muziek. Voor velen is dit een van zijn mooiste langzame delen uit heel zijn oeuvre.

Hans Abrahamsen lijkt haast de Deense reïncarnatie van Brahms te zijn. Beiden behoorden tot een select clubje van componisten die hoorn speelden. Ook trokken beide componisten zich graag terug in de natuur om zich te laten inspireren. Net als veel van zijn Scandinavische voorgangers is de natuur een inspiratiebron, waarbij hij op zoek gaat naar een natuurlijke, bijna kinderlijke eenvoud die vaak afwezig is bij andere componisten in de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • Johannes Brahms, Trio voor hoorn, viool en piano, op. 40 in Mi b
  • Hans Abrahamsen, Zes stukken voor hoorn, viool en piano (1984)

programmablaadje

------------------------------------

veelbeLEUVENd - jong klassiek

Leuven is een nieuwe concertreeks rijker! In veelbeLEUVENd presenteren we klassieke muziek met jong Leuvens talent. Leuven barst immers van het talent en heeft een rijk klassiekemuziekleven. Met deze reeks bieden we jonge enthousiaste musici de broodnodige concertkansen aan het begin van hun carrière. Uniek aan deze reeks is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.

“veelbeLEUVENd is een droom die uitkomt, het is een nieuwe reeks waar jong Leuvens muziektalent in de kijker staat. Maar wat deze reeks echt uniek maakt is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.” Lenny Bui-Vandeput

Credits

met Jonathan van der Beek (hoorn), Emile Daems (viool) en Kirsten Gedeshi (piano)