Boekvoorstelling - De Nieuwe Stilte

met live-concert van Jan Swerts en Niklas Paschburg

Lander Deweer en Jan Swerts
vr 30/10/2020 - 20:00
Geannuleerd
Muziek, Literatuur
90'

Ticketprijzen

of bestel via de 30CC ticketlijn

Omwille van de corona-reisrestricties kan Niklas Paschburg niet afreizen naar België.
In samenspraak met Lander Deweer en Jan Swerts hebben we daarom beslist om de boekvoorstelling te annuleren.

Tickethouders ontvangen een mail met alle details over de terugname van hun tickets.


In De nieuwe stilte gaan Lander Deweer en Jan Swerts op verkenning uit in het akoestische Wilde Westen. Twee vrienden. De ene reporter, de andere pianist. Samen, als in een quatre-mains, gaan ze op zoek naar een antwoord op de vraag die hen allebei benauwt: wordt de stilte met uitsterven bedreigd?

Hun zoektocht brengt hen langs verlaten dorpjes en miljoenensteden, sauna’s en stiltegebieden, kerkhoven en concertzalen. De trage, verstillende pianomuziek van Ólafur Arnalds, Jóhann Jóhannsson en Max Richter wijst hun de weg, ze biedt bescherming tegen het snelle, luide leven.

Deweer en Swerts luisteren naar de neoklassieke muzikanten, maar ook naar filosofen, cardiologen, geestelijken, stadsplanners en toevallige passanten. Wat richten we aan met ons lawaai? Hand over hand maakt hun irritatie plaats voor hoop. Op verhelderende wijze laten ze zien hoe de wereld niet almaar lawaaieriger wordt, zoals ze altijd dachten, maar juist stiller. De nieuwe stilte ontvouwt zich als een inspirerend reisverhaal en werpt een nieuw licht op onze toekomst: de kentering is ingezet, het helse kabaal gaat eruit.

Tom Hannes verzorgt de inleiding. Zijn nieuwe boek over meditatie Als een boeddha, als een uilskuiken verschijnt half oktober.

Over de auteurs:

Lander Deweer (1985) is freelance reporter. Zijn verhalen verschijnen onder meer in Knack en wielertijdschrift Bahamontes.

Jan Swerts (1977) is docent aan de UC Leuven-Limburg (UCLL) en bracht drie prachtige muziekalbums uit: Weg (2010), Anatomie van de melancholie (2013) en Schaduwland (2016). Samen schreven ze in 2018 het boek Een duiker op Mars.

Over Niklas Paschburg (40'):

De 25-jarige Niklas Paschburg maakt graag gebruik van cinematografische geluidstapijten, met een sterk gevoel voor dynamiek en een subtiele poptwist. Op zijn album Oceanic brengt hij ons op die manier in vervoering. De bestemming was de Baltische Zee, een belangrijke inspiratiebron voor de Duitse muzikant.

Niklas Paschburg gaat dezelfde melancholische tour op als zijn landgenoot Nils Frahm of de IJslander Olafur Arnalds. Functionerend in de schemerzone tussen neo-klassiek en electronisch.

Met zijn nieuwe plaat Svalbard, dat verscheen in het voorjaar van 2020 zoekt hij verder de grenzen van de klassieke muziek op, zonder zijn piano in een verdomhoekje te duwen. Een prachtige plaat met oog voor verstilling en vertraging.

Vanavond illustreert hij wat er in het boek De Nieuwe Stilte wordt verteld. Geniet van een bijzonder sfeerrijke affiche voor liefhebbers van Jon Hopkins, Poltrock, Johann Johannsson en vele anderen.

Credits

organisatie 30CC, uitgeverij Polis en Leuven Leest in samenwerking met De Curatoren

Bekijk en luister online